Špendlíky jsou chutné a bohaté na vitaminy. Vhodné jsou na džem či pálenku a jejich pěstování není náročné

 Zahrada 
06. září 2020 11:00 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Špendlíky či mirabelky jsou hodně podobné myrobalánu Deposiphotos
Málo lidí dokáže špendlíky poznat. V Čechách je za něj často považovaný myrobalán, na Moravě mirabelka. Špendlík je strom podobající se švestce. Tvarově blízké vejčitým tvarem jsou i jejich plody, špendlíky jsou menší a mají žlutou barvu.

Jsou bohaté na vitamin C a vitaminy skupiny B, dále na železo a minerální látky.

Jak je rozeznat

Tyto stromy byly dříve velmi rozšířené, ale v poslední době je můžete vidět jen málo. Pár starých špendlíků najdete ještě na Moravě. Pokud uvidíte u cesty strom podobný špendlíku, jedná se o myrobalán. Plody tohoto stromu, který nepochází z rodu slivoní, jsou oproti špendlíku kulaté, dozrávají v polovině srpna a nejsou tak chutné. Barvu mají červenou, žlutou či nazelenalou. Ovoce zvané mirabelky je velmi chutné, drobné, ale je větší než plody myrobalánu, má zlatožlutou barvu a kulatý tvar. Slupku můžete jednoduše sloupnout. Mirabelka se vyskytuje v našich zahradách oproti špendlíku častěji, protože u nás namnožený kultivar nancyská je odolný vůči šarce.

Jak na pěstování špendlíků

Jeho pěstování by se nemělo lišit od pěstování švestky, jelikož špendlík patří do rodu slivoní. Jedná se o nenáročné stromy, kterým vyhovuje vlhká půda, teplé a světlé místo. Špendlíky nemají rády stín. Množit je můžete roubováním, anebo s pomocí pecky, což je ale výrazně náročnější. Na podzim je dobré strom prořezat a mladé výhonky o polovinu zkrátit. Špendlíky je dobré na podzim prořezat, řez se provádí pilou nebo nůžkami. Mladé výhonky zkraťte o polovinu, ostatní nechte růst.

Co s nimi?

Špendlíky mají jemnou vůni a nasládlou chuť. Můžete je přidat do různých buchet nebo koláčů, nejlepší je špendlíková marmeláda. Podobně jako jiné druhy ovoce je rovněž lze zužitkovat při pečení buchet a koláčů. Plody jsou určeny především k přímé spotřebě, dají se z nich ale vyrobit i skvělé džemy, povidla či pálenky. Ke kvašení se používá čerstvé a nepoškozené ovoce, které se vypeckuje a vloží do velké kvasné nádoby. Pokud jste vše udělali správně, vznikne vám 50ti procentní pálenka. Dále čtěte: Jak vypálit výbornou slivovici. Na co si musíte dát pozor?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47