Chemická kotva najde široké uplatnění i v běžném bytě. Unese víc než hmoždinka

 Dílna 
16. června 2021 12:50 / Pavel Suchý
  0
📷
4 fotografie v galerii
Chemickou kotvu využijete pro upevnění čehokoliv Depositphotos
Pokud potřebujete doma připevnit cokoliv těžkého, montujete třeba poličku v blízkosti rohu nebo zkrátka máte ve vašem domě či bytě narušené zdivo, je dobré místo po klasické hmoždince sáhnout po chemické kotvě.

Chemická kotva je skvělým pomocníkem nejen pro profesionály, ale i běžné hobby kutily. Můžete ji znát také pod dalšími lidovými názvy, například chemická malta, tekutá hmoždinka, tekuté hřebíky nebo chemická hmoždinka. Jde v podstatě o rychletvrdnoucí polyesterovou nebo vinylesterovou pryskyřici obsahující cement. Vzniklý spoj je statický, takže zejména při domácích projektech nejsou na konstrukční beton kladeny tak vysoké nároky z hlediska pevnosti. Využívá se pro kotvení do betonu, dutých cihel, porothermu, ytongu, plných cihel, plynobetonu, pemzy (hornina), pískovce, přírodního kamene i sádry.

Vyhněte se styrenu

Pokud budete pořizovat chemickou kotvu do interiéru, rozhodně zvolte takovou, která neobshuje rakovinotvorný styren. Tento údaj je uveden na etiketě výrobku nebo v technickém listu.

Pokud kotvu nespotřebujete celou, nesundávejte míchací špičku, ta vám poté poslouží jako víčko, při dalším kotvení pouze nahradíte starou míchací špičku za novou a můžete kotvit dál. Díky tomu nebude nutné kupovat hned novou kotvu.

Kdy ji použít

Oproti běžným hmoždinkám jsou chemické kotvy extrémně pevné, nevznikají při nich rozpěrné tlaky a rychle se s nimi pracuje. Hmoždinky se v materiálech často hýbou a vytrhávají. Chemicky kotvit lze blíže k okrajům a v menší osové vzdálenosti kotev. Chemickou kotvu použijete buď samostatně, nebo se sítkem do všech druhů podkladových materiálů. Co vše v domácnosti chemická kotva udrží?

  • televizní držáky
  • nábytek a sanitu
  • patky, sloupky, zábradlí
  • schodiště
  • markýzy, přístřešky
  • regály, konzoly
  • sportovní náčiní na stěnu

Co je dobré vědět

Podle použití dělíme chemickou maltu na několik druhů dle složení. Pořídit tak lze kotvu jak do interiéru, tak i do exteriéru, do mrazu nebo do extrémně mokrých prostor.

Průměr otvoru zvolte v závislosti na velikosti kotvicího materiálu a struktuře zdiva. U plných materiálů by měl mít otvor přibližně o 2 mm větší průměr, než je velikost vrutu či šroubu. U dutého zdiva se do vyvrtaného otvoru nejprve vsune plastové nebo kovové sítko. Jemu by měl průměr otvoru odpovídat. Následně otvor vyplníte hmotou kotvy.

V případě plného zdiva se otvor zaplní přibližně do jedné poloviny až do dvou třetin, u dutého zdiva se otvor se sítkem plní celý.

Plastová sítka jsou určena pro menší průměry šroubů a jsou k dostání v různých délkách. Kovová se prodávají po metrech a lze si je následně krátit na požadovanou délku.

Chemická kotva začíná tuhnout během několika minut - v závislosti na jejím přesném složení a také na teplotě materiálů. Na konečné vytvrzení je třeba počkat v řádu desítek minut až jednotek hodin.

Práce s chemickou kotvou je snadná

Použití chemické kotvy je velmi snadné. K její aplikaci vám bude na většinu produktů stačit pouze běžná vytlačovací pistole. Pokud však zvolíte profesionální balení, je už nutné použít i speciální pistoli.

Jak na to

  • Vyvrtejte otvor.
  • Vysavačem či speciálním kartáčkem zbavte otvor prachu.
  • V případě dutých materiálů vložte sítko.
  • Pomocí pistole a míchací špičky aplikujte chemickou kotvu.
  • Vzápětí našroubujte vrut, šroub a podobně.
  • Počkejte na zatvrdnutí chemické kotvy.

Výpočet spotřeby

Pokud chcete dopředu znát spotřebu chemických kotví, můžete si to snadno spočítat. Vrtaná díra je v podstatě válec a kotevní prvek je také válec. Můžete si spočítat oba objemy válců a následně od objemu válce díry odečíst objem válce kotevního prvku. Tím si spočítáte spotřebu chemické malty do jedné díry. Potom už stačí násobit a získáte celkový objem. O tom, jaké jsou rozdíly mezi hmoždinkami, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47