Cukety můžete pěstovat i v truhlíku. Stačí jen dodržet pravidla jejich pěstování

 Zahrada 
17. června 2021 17:34 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Cukety jsou ideální zeleninou při dietách Pixabay
Cukety jsou úžasná zelenina, z které se dají vykouzlit slané i sladké recepty. Pro svou nenáročnost se dají pěstovat prakticky kdekoliv, třeba na balkoně. A pokud dodržíte následující rady, dočkáte se opravdu velké úrody.

Cuketa obsahuje až 90 % vody, vlákninu, mnoho vitaminů a minerálů. Z nich jsou pro lidský organismus nejdůležitější zejména A, E a některé vitaminy skupiny B, hořčík, vápník, fosfor, draslík, železo, měď a zinek. Cukety jsou ideální pro lidi trpící dnou, revmatismem, cukrovkou, obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhají při zácpě a dalších potížích s trávením, příznivě ovlivňují činnost ledvin. A to je hodně dobrý důvod pro to, abyste s jejich pěstováním začali i vy. 

Ještě je čas

Pokud se rozhodnete cukety pěstovat, pak letos zapomeňte na předpěstování. Na to je již pozdě. Sazenice se však stále dají koupit a vysadit je můžete ven ještě do konce června. Pro jednu rodinu si vystačíte i s jednou či dvěma rostlinami, abyste měli zajištěnou úrodu na celé léto. Jinak jde opravdu o nenáročnou plodinu. 

Klidně i do truhlíku

Velikost úrody nejvíce ovlivní to, kam cukety vysadíte. Rostliny potřebují především slunné a dostatečně teplé místo. Dokáží přežít i v polostínu, ale do stínu je určitě nedávejte. Budou vám skomírat, navíc málo světla v kombinaci s vlhkem může vést ke vzniku plísní. A tím pádem byste přišli o celou úrodu. Co se týká prostoru, pak můžete cukety pěstovat klasicky na záhonu, ale třeba i ve větším truhlíku na balkoně. Stejně tak jim bude vyhovovat dobře uleželý kompost, kde vám budou růst doslova před očima. Při klasickém pěstování jim proto nezapomínejte obohacovat půdu živinami a kompostem. Ten by měl být opravdu kvalitní. O tom, co do něj dávat a naopak co tam nepatří, jsme psali zde.  A důležitá je také voda, především v období tvorby plodů.

Ochrana před chorobami

Jak už jsme výše zmínili, cukety jsou poměrně háklivé na plísně. Proto je určitě dobré záhon pokrýt netkanou textilií, která udrží listy mimo vlhkou půdu. Stejně tak můžete ochránit i rostoucí plody tím, že je vypodložíte kouskem dřeva nebo třeba cihlou. Pokud se vám i přesto na listech objeví našedlý povlak, pak už pomůže jedině postřik, který se používá i při okurkové plísni. Žluté mapy na listech značí nebezpečné virózy CMV (virová mozaika okurky) a CYMV (virová žlutá mozaika okurky). Původcem této infekce bývá hmyz, hlavně mšice. Bohužel na tyto druhy nemoci neexistuje žádný prostředek, proto je potřeba napadené listy co nejdříve odstranit a spálit. 

Žádné kroucení

Plody cuket sklízejte raději menší než větší. Velké plody totiž tvoří semena a rostlina tím pádem již nemá více sil na další plůdky. Ty pak zasychají a odumírají. Důležité je taky způsob sklizení plodů. Stopky jsou dužnaté, takže není problém je ukroutit od rostliny. Nepoužívejte určitě nůž nebo nůžky, protože šťáva, která ulpí na noži, může pak snadno z rostliny na rostlinu přenášet plísně a další choroby.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47