Kdo má rád venkov, zamiluje si rustikální styl. S trochou citu se hodí i do paneláku

 Dům 
04. března 2021 15:28 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Rustikální interiéry vyzařují pohodu Depositphotos
Rustikální styl je velmi přirozený, ostatně jako venkov, kde tento styl nachází největší inspiraci. Pokud toužíte po návratu ke svým kořenům, zařiďte si v tomto duchu i váš interiér.

Každý touží po tom žít v bytě, kde mu bude dobře. Pokud rádi vzpomínáte na své dětství či prázdniny u babičky a pokud máte rádi přírodní materiály a co nejpřirozenější vzhled, může být rustikální neboli venkovský styl to pravé pro vás. Obvykle se tento styl hodí do starších chalup nebo stavení, ale pokud vám nechybí dostatek citu, můžete si v tomto stylu zařídit i panelákový byt.

Základní prvky rutikálního stylu

  • inspirace venkovským životem
  • přírodní materiály nábytku i doplňků
  • světlé barvy v interiéru
  • řemeslné detaily
  • pohodlný masivní nábytek
  • kostkované vzory či florální motivy

Začněte od podlahy

Za základ rustikálního stylu lze považovat dřevěnou podlahu, která vytvoří srdce celého interiéru. Pro rustikální styl je typická pořádná dubová podlaha, která vyniká barevnou rozmanitostí i jedinečnou strukturou suků. Pokud navíc zvolíte povrchovou úpravu pomocí kartáčování, bude výsledek dokonalý.

Jestliže zařizujete v rustikálním duchu panelákový byt, pamatujte si na zlaté pravidlo, že méně znamená více. Co se týká jednotlivých interiérových prvků, můžete vycházet nejlépe z naší vlastní minulosti. Mezi rustikální styl se ale řadí i oblíbený provensálský, toskánský, severský či venkovský inspirovaný třeba Španělskem. Všechny tyto styly spojuje tradice, přirozenost, jednoduchost a láska k přírodním materiálům.

Nábytek ideálně ze dřeva

Rustikálního vzhledu můžete v bytě dosáhnout také správným výběrem nábytku. Pořiďte si ideálně kousky vyrobené z masivního dřeva, které budou po řemeslné stránce do detailů propracované. Výborně budou působit nejrůznější almary, staré příborníky, úložné bedny, komody se šuplíky či kredence. Co se týká pohovky, měla by být v prvé řadě pohodlná, nejlépe pak se zaoblenými rohy. Váš byt nemusí nutně vypadat jako skanzen, klidně kombinujte staré s novým a v jakém poměru, je už čistě jen na vás. Nábytek může mít i patinu. O tom, jak vytvořit patinu pomocí techniky zvané krakelování, jsme psali zde.

Roli hrají i barvy

Rustikální venkovský styl nemusí být ponurý, jak si mohou mnozí myslet. Naopak z barev by v takovém interiéru měla hrát prim hlavně bílá. Tu pak klidně můžete doplnit o prvky v pastelových či přírodních odstínech, třeba v krémové či hnědé barvě.

Rustikálnímu styl sluší matné povrchy, kterým byste měli dát přednost před lesklými. A co se týká vzorů, nešlápnete vedle s kostkou, proužky, rostlinnými či ovocnými motivy, ale ani třeba s modrotiskem. O tom, jak si modrotisk vyrobit sami doma, jsme psali zde.

Nezapomeňte na doplňky

Rustikální styl je také o detailech v podobě různých doplňků. Například v otevřených policích v kuchyni si můžete vystavit keramické či plechové hrníčky, ale i hmoždíře nebo různé proutěné košíky. V retro stylu se dají sehnat i vypínače nebo elektrické zásuvky. Háčkované dečky nebo krajky si s rustikálním stylem rovněž rozumějí. Do rustikálního interiéru perfektně zapadnou i různé dřevěné bedýnky nebo dekorace z větviček a dalších přírodních materiálů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve