Chyby, kterých se mnoho lidí doupouští při praní a tím své prádlo nevědomky ničí

 Ostatní 
06. března 2021 09:23 / Ema Maxová
  0
📷
3 fotografie v galerii
Pračka by měla být před praním naplněna optimálně Depositphotos
Péči o prádlo se věnuje většina z nás téměř každý den. Vyprat, vysušit, vyžehlit, pověsit, případně odstranit skvrny, zašít menší následky nehod. Ve vícečlenných domácnostech s dětmi či domácími mazlíčky o tom ví své a pračka se zde téměř nezastaví. Mnohdy se však řada z nás při péči o své prádlo dopouští chyb, o kterých nemá ani tušení, a snižuje tím přinejmenším jeho životnost.

Třídění prádla podle barev a materiálů by mělo být samozřejmostí, přesto tento úkon dost lidí podceňuje.

Proč je třídění podle barev a materiálů tak důležité?

Pokud vyperete na vyšší stupně dohromady tmavé prádlo se světlým, pravděpodobně se vám dříve či později stane, že nejen vaše oblíbená bílá halenka skončí s nežádoucím barevným odstínem. Základem by mělo být rozdělení prádla na světlou a tmavou várku. S bílou várkou perte klidně světle šedou či béžovou barvu, do tmavé várky můžete zahrnout černé, červené i tmavě modré prádlo. Přidat můžete také rifle, u kterých však nezapomínejte na pravidlo praní naruby.

Tohoto pravidla se držte také u triček a mikin s potiskem. Praním i následným žehlením naruby zabráníte poškození potisku a prodloužíte životnost daného kousku. Pokud chcete jistotu, že zabráníte jakékoliv nehodě, volte jemné programy na 30 °C. U prádla, kde je potřeba zničit bakterie, se doporučuje prát na vyšší teplotní programy okolo 60 °C. Chcete-li při praní prádla vsadit na jistotu, pořiďte si vhodný prací prostředek.

Volba správné teploty

Volba správné teploty je pro udržení životnosti prádla velmi důležitá. I zde se často chybuje. Ručníky, utěrky a bavlněné ložní prádlo perte na 60 °C. Pokud máte doma saténové, hedvábné či lněné povlečení, je na místě opatrnost a praní zastudena, tedy na 30 °C. Jakékoliv jemné a ošemetné materiály je vhodnější prát na 30 až 40 °C, to samé platí pro umělá vlákna a funkční prádlo. Trička a rifle perte bez obav na 30 až 40 °C. Výjimku můžete udělat u 100% denimu, u kterého se nemusíte obávat navolit program s teplotou 60 °C. Hedvábné a vlněné látky, kašmír a jakékoliv dražší oblečení z jemných materiálů perte jemně v ruce ve vlažné vodě s použitím pracího gelu či šamponu, jemnou péči nezapomínejte ani při ručním ždímání choulostivých jemných materiálů. Ohleduplnost se vám v tomto případě zaručeně vyplatí. 

Naplněnost pračky 

Pračka by měla být před praním naplněna optimálně. Co si však pod pojmem optimálně představit. Přeplněná pračka bude mít za následek nedostatečně vyprané prádlo, jelikož mu chybí dostatek prostoru pro pohyb v bubnu pračky při praní i ždímání. Můžeme se zde řídit pravidlem, které říká, že v pračce by při naplnění měl zůstat mezi prádlem a bubnem prostor na výšku dlaně.

Vhodný prací prostředek a jeho dávkování

Další problém často nastává při volbě vhodného pracího prostředku a jeho dávkování. Pozor na použití většího množství prášku při úsporných programech. V tomto případě je optimální použít méně pracího prostředku, jelikož se do bubnu napouští méně vody a při větším množství prášku hrozí riziko, že se prášek nevyplaví, ale usadí se v látce. To by mohlo způsobit podráždění pokožky. Prací prášky volte při vyšších teplotách od 60 °C, zatímco při nižších teplotách se držte používání pracích gelů a kapslí, které mají lepší rozpustnost a nehrozí, že na prádle zanechají nepříjemné skvrny, jako je tomu u pracího prášku. Pozor si dávejte také na vkládání pracích kapslí či pracího gelu mezi prádlo. Nejen kapsle, ale i prací gel je možné dávkovat přímo do bubnu pračky, avšak zde platí pravidlo, že prací prostředek se umístí na prádlo, nikoliv mezi něj, aby se mohly kapsle či gel dobře rozpustit.

Skvrny dokážou potrápit

Skvrny na prádle nás dokážou pěkně potrápit. Své o tom ví většina maminek, které musí téměř každý den řešit následky neplechy svých malých miláčků. U skvrn platí pravidlo, že je potřeba skvrnu co nejdříve namočit, aby se v co nejmenší míře vsákla do vlákna. Nemůžete-li ihned kousek namočit, použijte alespoň vodu dostupnou po ruce a skvrnu namočte a odsajte papírovým ubrouskem. Nenechávejte skvrnu zaschnout, vyvarujete se tak nežádoucího zaprání v pračce. Pořiďte si do domácnosti kvalitního pomocníka, kterého budete mít pro případy „nehody“ vždy po ruce. V dnešní době je na trhu k dostání řada velmi kvalitních odstraňovačů skvrn, které si dokážou velmi rychle poradit i s tou nejodolnější špínou. Odstraňovače skvrn s aktivním kyslíkem zatočí i se skvrnami od ovoce včetně záludných borůvek, trávy, bláta, ale také vína, rtěnky či potu.

Aviáž - ano, či ne?

V dnešní době panují obavy a skepse k použití aviváže. Aviváž má však svá nesporná pozitiva při praní prádla a není to pouze příjemná vůně, kterou prádlu propůjčí. U aviváže si musíte být vědomi pravidel, na které prádlo je vhodná a na které nikoliv. Jednoduché vodítko je čtení cedulek, kde výrobce případně použití aviváže nedoporučuje. Nejčastěji se jedná o speciální outdoorové oblečení a funkční prádlo. U tohoto oblečení hrozí ucpání povrchu materiálu, což by vedlo ke snížení schopnosti odvodu vody a savosti. Aviváž vám však pomůže dodat prádlu nejen vůni, ale také jemnost. Při praní prádla se vlákna mačkají a usušené prádlo je bez použití aviváže tvrdší. Prádlo ošetřené aviváží je příjemně měkké a snadněji se žehlí, nebo nás dokonce žehlení zcela ušetří. Problematickými materiály jsou také tkaniny s vysokým obsahem umělých vláken, které se často z důvodu elektrostatického náboje lepí na tělo a přitahují špínu. Právě použitím aviváže tyto nepříznivé vlivy odstraníme. 

Ne všechno prádlo smí do sušičky

Sušička si v domácnosti najde velmi rychle své místo. Zvyknout si na něco lepšího je vždy snadné. Měli bychom však vědět, co do sušičky nepatří. Obecně lze říct, že do sušičky nejsou vhodné materiály, jako je vlna, viskóza, hedvábí či oblečení s nažehlenými potisky. Dnešní sušičky jsou však obecně k prádlu šetrné a ušetří nám čas i prostor na věšení prádla. Neměli bychom však zapomínat u prádla kontrolovat cedulky, na kterých je symbol sušičky zobrazen čtvercem s vepsaným kruhem. Pokud je tento symbol přeškrtnutý, sušičku raději vynechejte.

Do sušičky můžete bez obav vložit bavlněná trička, mikiny, džíny, ubrusy, ručníky a někdy dokonce i péřové bundy. Sušička může ublížit plavkám, stahovacímu spodnímu prádlu či punčochám, jejichž elastická vlákna se horkem roztáhnou a ztratí svůj tvar. U sportovního prádla se doporučuje vždy sledovat cedulky. Jestliže však mají věci umělý zip, sušičku raději vynechte. Plastové doplňky na oblečení, jako jsou právě zipy či kostice v podprsenkách, se mohou při vystavení vysokým teplotám začít lámat a ničit. To samé platí pro oblečení s ozdobami ve formě kamínků, flitrů či nášivek. Psali jsme také: Jak udržet ručníky a osušky měkoučké a voňavé? Vyvarujte se častým chybám.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47