Zažijte s dětmi kreativní odpoledne díky domácím prstovým barvám

 Ostatní 
27. března 2021 14:38 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Zábava je zaručena na sto procent Pixabay
Snažíte se každý den pro vaše děti vymýšlet stále nové aktivity, aby se během lockdownu nenudily? Pokud jsou vaši potomci kreativní a rádi pracují s výtvarnými potřebami, zkuste si společně vyrobit domácí prstové barvy.

Jejich výroba je jednoduchá a nebudete se muset bát svěřit práci s nimi i nejmenším.

Co budete potřebovat

Ač vás to možná překvapí, na výrobu prstových barev najdete nejspíš většinu ingrediencí doma ve spíži. K ruce si připravte:

  • 3 lžíce moučkového cukru
  • 1 lžičku soli
  • ½ hrnku mouky (nebo škrobu)
  • potravinářské barvivo
  • vodu
  • kelímky či malé skleničky

Tip

Potravinářská barviva se nabízejí v různých formách a skupenstvích. Pro výrobu prstových barev zvolte gelové nebo tekuté. Pokud je neseženete, nezoufejte, použít se dají i obyčejná prášková barviva.

Jdeme na to

Pokud máte vše připraveno, můžete se pustit do práce. Do menšího hrnce nasypejte curk, sůl a mouku, přidejte trochu studené vody a směs důkladně promíchejte, aby v ní nezůstaly hrudky. Poté hrnec přesuňte na sporák a za stálého míchání směs zahřívejte až do chvíle, kdy začne houstnout a bude připomínat puding. Sporák vypněte a nechejte hmotu lehce vychladnout. Poté ji rozdělte rovnoměrně do kelímků a přidejte do ní potravinářské barvivo. Každá nádobka je samozřejmě určena pro jednu barvu. Potravinářské barvivo přidávejte postupně, abyste doladili sytost barev. Každou nádobku důkladně promíchejte a můžete začít tvořit.

Oživení zasychajících barev

Ideální je, pokud s barvami začnete pracovat ihned po jejich přípravě, ale klidně vám vydrží v chladničce i několik dní. Je však třeba počítat s tím, že začnou houstnout a gelovatět. Pokud se tak stane, stačí přidat malé množství teplé vody a důkladně promíchat. Čtěte také: Zabavte své malé děti. Vyrobte jim zábavnou a naučnou tabuli aktivit.

Tip

Barvy si můžete připravit také za studena. Je to jednoduché a rychlé. Stačí do dvou hrnků mouky postupně přilévat dva hrnky studené vody a mícháním vytvořit hladkou kaši. Do ní vmícháte barvivo a je hotovo.

Ať už se rozhodnete pro kterýkoliv postup, děti budou domácí barvy bavit. Jejich výhodou je, že se dají snadno umýt z podlahy i nábytku, a dokonce se snadno operou. Jejich jedinou nevýhodou je, že barvy nejsou stálé, proto si výtvory nebudete moci archivovat. Jestli se bojíte, že děti obarví všechno okolo, pošlete je s barvami do vany, kde je pak můžete rovnou osprchovat.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod