Recept na dietní špízy se šťouchanými brambory
Suroviny
Na špízy
- Kuřecí maso
- Paprika
- Cibule
- Česnek
- Klobása s vysokým podílem masa
- Olivový olej
- Sůl, pepř
Na šťouchané brambory
- 10 brambor
- 3 velké cibule
- Libová anglická slanina
- Sádlo
- Pažitka
Postup přípravy
Maso a zeleninu nakrájíme na větší kostky, cibuli a klobásu na kolečka. Na špejli navlékáme střídavě maso, zeleninu, klobásu. Jemně posolíme a opepříme. Vložíme do zapékací misky a pokapeme olivovým olejem. Misku přiklopíme alobalem a pečeme asi 1,5 hodiny na 220 stupňů.
Mezitím si oloupeme brambory a uvaříme v osolené vodě. Zatímco se vaří, nakrájíme cibule na kousky a orestujeme do zlatova na sádle. Přidáme anglickou slaninu. Nebojíme se toho – nejméně dietní na našem jídle jsou právě brambory. Proto je dobře, že je nastavíme velkým množstvím cibule a anglické. Brambory rozšťoucháme a přidáme cibuli s anglickou slaninou. Dosolíme a nakonec přidáme pažitku nakrájenou nadrobno.
Servírování
Šťouchané brambory vypadají dobře, pokud jsou vytvarovány pomocí válečkové formy. Pokud ji nemáme, můžeme si ji vyrobit z použitého kelímku, který seřízneme a shora plníme šťouchanými brambory. Přidáme špíz a zalijeme výpekem. Je dobré myslet i na vhodný zeleninový salát, který jíme jako předkrm. Dobrou chuť.