Trápí vás bolesti? Vyrobte si nahřívací polštářek

 Ostatní 
04. října 2018 16:08 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Polštářek můžete věnovat i jako dárek Depositphotos
Bolest svalů nebo menstruační křeče? Ulevte si od bolesti pomocí vlastnoručně vyrobeného nahřívacího polštářku. Stačí sehnat pohankové slupky, látku, jehlu a nit a můžete se dát do práce.

Ze všeho nejdůležitější je vybrat správnou výplň, která po zahřátí udrží tolik potřebné teplo. Nejčastěji se používají pohankové slupky, které mají navíc výborné mikromasážní účinky a tvarovou poddajnost. Vytvářejí také prostředí nevhodné pro roztoče, a proto jsou pohankové nahřívací polštářky vhodné i pro alergiky.

Akumulují teplo

Vyzkoušet také můžete špaldové slupky. Velmi dobře akumulují teplo a jsou vhodné pro každodenní použití. Polštářek vám uleví nejen od bolesti, ale také napomáhá psychickému zklidnění. Slupky totiž jemně šustí a tím vytváří slabý zvuk, který má příznivý účinek na psychické rozpoložení.  

Pokud ani jeden typ výplně neseženete, ideální je také pšenice, rýže, lněné semínko, ale i třešňové pecky. V případě, že máte vybranou výplň, přichází na řadu látka. Zvolte měkký, ale pevný materiál. Tradičním vzorem pro nahřívací polštářek je obdélník, ideální rozměr je 40x15 cm.

Sešijte je

Jakmile máte ustříhnuté dva kusy látky, pečlivě je po rubu sešijte k sobě. Pamatujte, že čím drobnější náplň používáte, tím pevněji by měl být polštářek sešitý, aby vám náplň nevypadala. Na pomoc si můžete vzít šicí stroj nebo klasickou jehlu s nití. V jednom místě však ponechejte otvor pro plnění polštářku. Jaký vybrat polštář na spaní, jsme psali zde.

Nyní polštářek naplňte zhruba do tří čtvrtin. Platí, že náplň by se měla uvnitř příjemně sypat. Pokud si budete chtít dopřát a polštářek zaplníte až po konec, bude to mít spíše negativní účinek než pozitivní. Polštářek totiž bude příliš tvrdý a nebude se dát tvarovat na části těla. Po naplnění látku nahoře zahněte a zašijte. Prošijte také střední část uprostřed, aby vám vznikly dva buřtíky. Takto vytvarovaný polštářek bude lépe přiléhat a držet například za krkem.

Použijte bylinky

Svůj hřejivý polštářek můžete ještě vylepšit tím, že do něj přidáte oblíbené sušené bylinky, které se při každém nahřátí krásně rozvoní. Použít lze sušené levandulové květy, ale i heřmánek, rozmarýn či mátu. Polštářek se dává do mikrovlnné trouby a nahřívá se při výkonu 700 W zhruba minutu až dvě. Takto nahřátý pak udrží teplotu zhruba půl hodiny.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve