Naučte se správně rozmrazit maso tak, aby neztratilo svou chuť ani kvalitu

 Ostatní 
23. září 2020 09:47 / Šárka Sokolská
  1
📷
4 fotografie v galerii
I mražené maso si může po rozmrazení zachovat svou kvalitu Depositphotos
I když kupujete mražené maso, anebo jej naopak zamrazujete, mělo by mít i po rozmrazení stále stejnou kvalitu. Není tomu tak? Pak zřejmě děláte jednu z mnoha chyb.

Stále více lidí dává přednost čerstvému masu. A to je samozřejmě dobře. Ale jsou situace, kdy je potřeba maso na nějakou dobu uchovat. Pokud nemáte vakuovací stroj, určitě přijde vhod mrazák. Abyste si na rozmrazeném mase co nejvíce pochutnali, potřebujete dodržet pár pravidel.

Na době záleží

Maso, které chcete zamrazit, by mělo být především kvalitní. Dalším důležitým krokem je jeho skladování ve vhodném obalu a následné zamrazení. Největší chybou, kterou dělá stále více lidí, je to, že se domnívají, že mražené maso mohou skladovat libovolnou dobu. 

Doba skladování

  • při teplotě -18 °C maximálně 6 měsíců
  • při teplotě -12 °C maximálně 1 měsíc
  • při teplotě -6 °C maximálně 1 týden

Rychlorozmrazování

Pokud potřebujete rychle rozmrazit maso, je asi nejlepší zvolit mikrovlnku. Tedy ale pouze v takovém případě, že je vybavena speciálním programem na rozmrazování. Na základě druhu masa a jeho váhy pak spotřebič sám navolí, jak dlouho bude zvolený program trvat. Pokud není mikrovlnka vybavena funkcí, která vás upozorní na to, že je čas maso obrátit, udělejte tak sami asi v polovině procesu. Nevýhoda mikrovlnky je však taková, že se maso může na okraji již vařit, zatímco prostředek bude ještě na kost tvrdý, a i výsledná chuť masa pak samozřejmě nebude tak dobrá.

V lednici

Pokud nikam nespěcháte, dejte i masu čas, aby rozmrzalo pozvolna. Toho můžete dosáhnout i v lednici. Počítejte s tím, že čas bude opravdu delší. Zhruba půl kila masa potřebuje k rozmrazení 5 hodin. Při pokojové teplotě toto množství rozmrzne již za 3 hodiny, ale hrozí nebezpečí růstu škodlivých bakterií. Řada z nich totiž dokáže bez problémů přežít i v mrazáku a ve chvíli, kdy teplota stoupne nad 4 °C, se bakterie začnou rychle množit. A máte zaděláno na pořádné zdravotní problémy. Proto maso rozmrazené tímto způsobem musí být vždy dostatečně tepelně upravené.

Klasika je nejlepší 

Chcete-li opravdu zvolit co nejšetrnější způsob, zvolte ten tradiční. Tedy s pomocí studené vody. Maso v dobře uzavřeném obalu vložte do mísy se studenou vodou. Tu vyměňujte zhruba každou půlhodinu. Menší kousky masa povolí asi za hodinu, větší, nad kilo a více, za dvě až tři hodiny. Jak je možné, že je to tak rychlé? Jde totiž o to, že voda vede teplo daleko lépe a rychleji než vzduch. Proto se proces rozmrazení značně urychlí.

Rozmrazené nezamrazujte

Největší chybu, kterou můžete udělat, je již rozmrazené maso znovu zamrazit. Jedinou výjimku představuje skutečnost, že z něj připravíte hotový pokrm. Ten poté, co vychladne, můžete dát znovu zamrazit. I tak by následné skladování nemělo přesáhnout dva měsíce. Jaké potraviny v žádném případě do mrazáku nepatří, jsme psali zde.

Reklama
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Celulitida trápí ženy bez ohledu na věk i postavu. Tělu je potřeba dodávat živiny, které jsou účinné...

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum