Pečlivě zazimujte svůj gril, aby vám dobře posloužil i další sezonu

 Ostatní 
24. září 2020 11:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Věnujte před zimou vašemu grilu ještě trochu péče Depositphotos
S příchodem podzimu se pomalu blíží také konec grilovací sezony. Ještě před tím, než dáte vašemu grilu na zimu sbohem, věnujte mu ještě trochu péče a řádně ho zazimujte.

Za kvalitní zazimování vám váš gril poděkuje a odvděčí se vám ještě dlouhou službou. Rozhodně ho nenechávejte znečištěný jen tak na zahradě, protože změny teplot by mu mohly ublížit.

Důkladná očista

Jako první váš gril po sezoně pořádně vyčistěte. Zaměřte se přitom nejenom na rošt, ale skutečně na všechny jeho části. Pořádnou posezonní očistou si usnadníte průběžné čištění v následující sezoně a před prvním jarním grilováním už nebudete muset kolem grilu nic řešit. Zbytky jídla a tuku v grilu by také mohly nalákat drobná zvířata, která by se ve vašem grilu mohla přes zimu zabydlet.

Pro čištění roštu použijte nejprve kartáč s nerezovými štětinami či škrabku, kterou odstraníte hrubé nečistoty. Následně dopřejte roštu ještě trochu péče a důkladně ho omyjte mokrou hadrou či houbičkou. Práci si můžete také usnadnit tím, že necháte rošt nejdříve odmočit v horké vodě. Připálený tuk a zbytky jídla pak pustí mnohem snáz.

Jak na popel

Pokud máte gril na dřevěné uhlí, je dále velmi důležité vyčistit dokonale kotel od popela a zbytků dřevěného uhlí. O to se nejlépe postaráte speciálním vysavačem na popel, který můžete použít po každém grilování, což je ostatně nejlepší varianta. Pokud však vymetáte popel ručně, ujistěte se, že jsou dokonale čisté i rohy kotle. Pokud by v uvnitř grilu zůstaly zbytky popela a dřevěného uhlí, mohlo by totiž dojít k plesnivění.

Pokud již máte všechen popel vymeten, je potřeba kotel ještě umýt a zaměřit se také na víko. Pozor si přitom dejte na to, abyste nepoškodili smalt, jelikož pak by vám mohl gril i zrezivět. Vyhněte se proto raději agresivním čisticím přípravkům, bohatě postačí obyčejná jarová voda.

Specifika plynového grilu

Posezonní údržbu potřebuje také plynový gril. Sice u něj odpadá nutnost starat se o popel, důkladné čištění však potřebuje také. Po sezoně je také dobré provést očistu nejen vně, ale i uvnitř. Proto je potřeba gril rozebrat a důkladně zkontrolovat a očistit všechny komponenty.

Zvláštní pozornost je pak potřeba věnovat hořákům, které se mohou ucpávat. To nejdříve způsobí, že teplo není na gril rozloženo rovnoměrně, časem ale také mohou zcela vypovědět službu. I v tomto případě je nejlepší využít obyčejnou vodu se saponátem.

Kam s ním

Nyní už je potřeba jen gril někam na zimu umístit. Optimální samozřejmě je, když můžete gril někam schovat a nenecháte ho jen tak venku. Střídání mrazu a tání totiž vašemu grilu rozhodně nijak neprospěje. Pokud však nemáte volné místo například v garáži, dbejte alespoň na to, aby se gril nedostal do kontaktu s vodou a sněhem. K tomu může pomoci například ochranný obal, který váš gril před těmito vlivy ochrání. O tom, jak správně čistit gril průběžně, se dočtete více zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008