Tupé struhadlo nemusíte vyhodit, dá se nabrousit pomocí hřebíku, alobalu nebo smirku

 Ostatní 
16. listopadu 2020 14:59 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Každý kuchař ocení struhadlo ve své kuchyni Pixabay
Nastrouhat zeleninu, ořechy nebo sýry na tupém struhadle, je velmi namáhavé, ale i časově náročné. Při takové práci se snadno poraníte. Vyzkoušejte několik triků pro broušení struhadla a strouhání půjde zase jako po másle.

Kovové struhadlo nechybí snad v žádné domácnosti. Používají se struhadla z tenkého plechu, skleněné nebo plastové nástroje. Struhadla z kovu se dají znovu nabrousit, stačí vám k tomu jen obyčejné věci, které najdete ve vaší domácnosti. 

Delší životnost struhadla

Struhadla z plechu vybírejte ze silného, odolného materiálu, levná struhadla se levně opotřebují, tupí se téměř okamžitě a v krátké době rezaví. Kvalitní výrobek můžete však zničit, pokud s ním špatně zacházíte. Struhadlo musíte ihned po použití opláchnout a osušit. Díky tomu na něm nezaschnout zbytky jídla, které by se musely odmáčet nebo čistit.

Kovovému struhadlu nesvědčí dlouhý pobyt ve vodě ani drhnutí drátěnkou. Struhadlo by se nemělo mýt v myčce, horká voda, vysoké teploty při sušení a silné mycí prostředky velmi rychle zdevastují ostří na struhadle, ale stejně trpí škrabky nebo nože. Na odstranění odolných nečistot je jednoduchý recept. Stačí struhadlo namočit do teplé vody s přídavkem jedlé sody. V této lázni nechejte struhadlo pár minut, pak ho opláchněte pod teplou vodou a osušte.

Narovnat, naostřit

Máte více možností, jak vaše struhadlo znovu nabrousit. S trochou trpělivosti naostříte jednotlivé břity pomocí hřebíku a kladívka. Vyberte si hřebík, který vám pasuje do otvorů na struhadle. Protahujte špičku hřebíku každým otvorem, případně ji jemně poklepejte kladívkem. Kov struhadla se pod hřebíkem vyrovná a vytáhne. Chce to trochu trpělivosti. Podobným způsobem můžete dírku po dírce naostřit i kulatým pilníkem. Projeďte pilníkem jednotlivé otvory a doostřete břity.

Jedním tahem

Když se rozhodnete nabrousit všechna ostří najednou, docílíte dobrého výsledku. K tomu se hodí smirkový papír. Vyberte si papír s větší zrnitostí a přejíždějte jím ve směru strouhání po ztupeném ostří. Bude vám stačit jen několik tahů a struhadlo bude ostřejší. Nemáte-li smirkový papír, vystačíte si s kuličkou alobalu. Zmuchlejte kousek alobalu a přejíždějte po ostří struhadla. Alobal je výborný na ostření nůžek, čištění i žehlení.

Jak udělat ze starého struhadla nové

Tupé a v kuchyni nepoužitelné struhadlo najde ale využití jinde. Využijte vaši fantazii a přetvořte staré struhadlo na originální držák na šperky, ve kterém budete mít naušnice a řetízky vždy po ruce. Nepotřebné struhadlo poslouží jako základ květinové dekorace, bude dobře držet dlouhé stonky rostlin a zamaskuje nevzhledný základ vazby. Dále čtěte: Vyrobte si originální stojan na šperky. Stačit vám bude zrezivělá kuchyňská pomůcka.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Známý šéfkuchař Ondřej Molina a slavný barman Tomáš Melzer umí připravit neskutečné dobroty i z toho,...

Styl

Zimní bundy od JD Sports - připravte se na Black Friday

Tech

Sporťák s kočičíma ušima byl posledním dílkem skládačky