Lidé dělají při pěstování orchidejí pořád stejné chyby. Vyvarujte se jich

 Ostatní 
17. listopadu 2020 09:18 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Při správné péči vás orchideje potěší nádhernými květy Pixabay
Orchideje patří bezesporu mezi nejkrásnější pokojové rostliny. V případě správné péče vás na půl roku odmění krásným květem. Řada lidí však opakuje při jejich pěstování stále stejné chyby.

Pokud se chystáte s orchidejemi začít, dostali jste ji darem a nemáte s ní zkušenosti, či máte pocit, že se vaší orchideji zrovna dvakrát nedaří, poradíme vám, jak se vyvarovat nejčastějších chyb, které mohou vést až k úhynu rostliny.

Padání listů souvisí se substrátem

Orchidej by měla mít správně tři páry listů. Pokud se objeví nové, staré listy začnou od spodu žloutnout a nakonec odpadnou. Pokud však začnou chřadnout i ostatní listy, je něco v nepořádku a měli byste zpozornět.

Tento problém je způsoben nízkou kvalitou substrátu, ve kterém je orchidej zasazena. Optimální tak je zcela orchidej přesadit. Využijte přitom substrát určený přímo pro orchideje a nezapomeňte rostlinu přesadit do průhledného květináče. Myslete také na to, že vzdušné kořeny musejí zůstat nad povrchem kůry, jinak rostlina zahyne.

Když orchidej nekvete

Dalším problémem může být, že vám orchidej nekvete. Tento problém může mít hned několik příčin. Nejčastěji se jedná o nedostatek živin. Zkuste tak nakoupit speciální hnojiva určená přímo pro orchideje a po jejich použití by se měl brzy dostavit výsledek.

Ale pozor. Pokud rostlinu přehnojíte, bude výsledek velmi podobný. V takovém případě začne rostlina nadměrně produkovat listy a její dužnaté kořeny začnou postupně odumírat. I v tomto případě vám orchidej nepokvete.

Pokud kouříte v místnosti, kde orchideje pěstujete, může i tento váš zlozvyk způsobovat, že vaše rostlina nekvete. Zda je zakouřené prostředí tím skutečným důvodem, poznáte podle toho, že se na listech rostliny objeví žluté proužky.

Po stěhování uschnou pupeny

Pokud se těšíte na to, jak orchidej prozáří váš byt svými květy, určitě vás nepotěší, když těsně před vykvetením uschnou a opadají všechny její pupeny. Nejčastěji tento problém způsobí stěhování květiny. Přesun na nové místo je totiž pro orchidej velmi náročný, a tak se logicky zbaví všech poupat, která by ji vysilovala.

Důvodem může být také nedostatek světla a nevhodná teplota. Orchidej potřebuje světla opravdu hodně, nevyhovuje jí však přímý sluneční svit. Optimální teplota je v rozmezí 22 až 29 stupňů Celsia.

Problémy mohou nastat také v blízkosti zralého ovoce. To totiž uvolňuje látku etylen, která urychluje kvetení a poupata díky ní opadají.

Jak na správnou zálivku

Orchideje sice mají rády vlhko, nic se ale nesmí přehánět. Přemokření může způsobit taky četné problémy. Optimální je zalít rostlinu jednou za týden, ale pořádně. Pokud ji postavíte na hodinu do nádoby s vodou, napije se tak, jak potřebuje a vydrží vám takto klidně i deset dní.

Pokud volíte způsob rosení, dejte si pozor na to, aby se voda nedostala na květy. Ty by totiž začaly brzy uhnívat a všechny by opadaly, což jistě nechcete.

Pokud však pozorujete povadlé listy a uhnívající kořeny, pravděpodobně jste zálivku přehnali a je třeba ubrat. V tomto stavu už se vám rostlinu pravděpodobně nepodaří zachránit, pokud to však chcete aspoň zkusit, přesaďte ji, odstraňte nahnilé kořeny a čtyři týdny ji nezalévejte. O tom, která orchidej je nejvhodnější pro začátečníky, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47