Mražení potravin je jednou z nejšetrnějších forem uskladnění. Je ale potřeba dodržet několik zásad
Zastaví aktivitu mikroorganismů a biochemické změny v potravinách, které díky tomu neztrácejí na hodnotě a zůstávají zdravé.
Chléb v mrazáku
Nejvíce se mrazí bobulovité ovoce, ryby, maso, a pečivo. Maso je nutné spotřebovat do tří měsíců. Ryby je vhodné zpracovat do čtyř měsíců od zmrazení. Pokud chleba zabalíte do alobalu nebo igelitu, vydrží vám v mrazáku až půl roku. Alobal či igelit ho ochrání před tvrdnutím a vysycháním. U krájeného chleba je vhodné oddělit krajíce potravinovou fólií a celý bochník vložit do sáčku.
Zeleninu blanšírujte
Rajčata i kořenovou zeleninu oloupejte, u paprik odstraňte semínka a žilky, květák i brokolici rozdělte na růžičky. Zeleninu, především druhy s vyšším obsahem vody, je vhodné před zmrazením blanšírovat. To zpomalí enzymové aktivity a zabrání ztrátě živin.
Oloupanou a nakrájenou zeleninu stejného druhu ponoříte do vroucí slané vody a vaříte ji, až je měkká. Poté ji ihned zchladíte v ledové vodě a necháte okapat. Můžete ji ihned zmrazit, případně jednotlivé kousky oddělit od sebe na plech a zmrazit odděleně. V sáčcích nebudou k sobě přimrzat. Zeleninu, která je mražená, spotřebujte do pěti měsíců, blanšírovaná zelenina vydrží rok. Do mrazáku nedávejte syrové ani vařené brambory, česnek, salát, celerové listy. Do mrazáku nepatří ani meloun nebo citrusy. Jablka a hrušky zbavte jádřinců a blanšírujte.
Vejce
Zmrazit se dají i vejce. Zapomeňte na ta vařená nebo smažená. U nezpracovaných vajec by okamžitě praskla skořápka, tepelně upravená se zase stávají gumová a nepoživatelná. Uskladňujte pouze syrová rozklepnutá vejce. Bílky a žloutky můžete zmrazit samostatně nebo ušlehané.
Mléčné výrobky
Mléčné výrobky to mají s mrazákem poměrně složité. Máslo vydrží v mrazáku až rok. Před zmrazením si kostku másla rozdělte na porce, protože při jeho opětovném rozmrazování se oslabuje jeho chuť. Do mrazáku patří výrobky s vysokým obsahem tuku. Patří sem tučná smetana. V jogurtech a nízkotučných jogurtech se tvoří hrudky. Tvrdé sýry, jako je parmazán, čedar, gouda, zvládnou také zmrazení, ale musíte je nastrouhat. Nízkotučné sýry při nízkých teplotách mění svoji texturu. Dále čtěte: Chcete zamrazit houby? Tak pozor na častou chybu, kterou můžete ohrozit své zdraví.