Už nemusíte váhat, zda je nádobí vhodné do mikrovlnné trouby. Udělejte si rychlý test

Zbytečně neriskujte, abyste své oblíbené kousky nezničili
📷
Další 3 fotografie v galerii
 Ostatní 
13. května 2021 11:25 / Depositphotos
  0   0
V mikrovlnných troubách ohříváme nebo připravujeme jídlo prakticky denně. Někdo používá nádobí přímo k tomu určené, jiný si s tím hlavu příliš neláme. Každopádně někdy můžete zaváhat, jestli je vhodné tu či onu misku nebo jiný kus nádobí vystavit mikrovlnnému záření, aby se nezkroutily či nepraskly.

Samozřejmě předem vyloučíme nádobí z kovu, s pozlacenými okraji či jinak dekorované, které by do mikrovlnné trouby vůbec nemělo přijít.

Neriskujte zbytečně

Při pořizování nového nádobí, které byste chtěli používat i v mikrovlnné troubě, je to jednoduché. Buď je jako vhodné přímo označené, nebo se poradíte s prodavačem. Horší je to s kousky, které již doma máte, a žádnou značku či nápis na nich nenajdete. Co do mikrovlnky nepatří, jsme již obecně zmínili, přidáme však ještě některé produkty, o kterých možná nevíte.

S čím se mikrovlnka nekamarádí

Vyhnout byste se měli krabičkám z tenkého plastu od cherry rajčat, jahod nebo hroznů. Nevyplatí se riskovat ani s nádobami z tenkého skla, které by horkem mohly prasknout. Raději nepoužívejte ani své oblíbené talířky a hrnky, ve kterých jste jídlo nebo nápoje ještě nikdy neohřívali, a také různé starožitné kousky, které by sice mohly být vhodné, ale hrozí prasknutí kvůli jejich věku a nejistému složení. 

Test vhodnosti nádobí do mikrovlnné trouby

Chcete-li tedy vyzkoušet, zda je nějaká miska či jiná nádoba ze skla, porcelánu či silnějšího plastu vhodná pro ohřev jídla v mikrovlnné troubě, postupujte následovně. Vložte nádobí samotné do mikrovlnné trouby a pusťte ji na 30 vteřin na plný výkon. Jestliže zůstane nádobí studené nebo jen neznatelně teplé, máte vyhráno. Je-li naopak teplé nebo vyloženě horké, v mikrovlnce nemá co dělat.

A když už jsme u toho testování a zkoušení, máme pro vás další nápady, jak byste mohli netradičně využít mikrovlnnou troubu. Jak na loupání česneku, získání více šťávy z citrusů nebo pražení ořechů, se dočtete v našem dalším článku zde.

Veronika Prášilová | inStory.cz
Komentáře
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Cestování

Plnou parou do léta. Nejkrásnější italské pláže, které by byl hřích nevidět

Věda & Vesmír

I bez nových projektů na fosilní paliva se bude Země stále oteplovat o 1,5 stupně Celsia ročně

Bydlení

Zútulnit si balkon jde i za pár korun. Vyrobte si hezký nábytek z palet

Zavřít reklamu