Lesk vašim příborům vrátí kousky alobalu nebo voda z brambor
Navíc budete potřebovat jen věci, které má každý běžně doma.
Bramborový škrob
Prvním způsobem je krátké povaření nerezových příborů ve vodě s bramborovým škrobem. Přitom není nutné použít kupovaný škrob. Stačí nevylévat vodu po vaření brambor. Tu si sceďte do jiného hrnce a přiveďte ji znovu k varu i s příbory. Po 10 až 15 minutách vodu vylijte, příbory opláchněte čistou vodou a osušte. Škrob obsažený v bramborách zbavuje nerez matného povrchu a navrací lesk.
Druhý způsob je podobný a stejně jednoduchý. Příbory se opět povaří, ale tentokrát s kousky alobalu a lžící jedlé sody. Po vytažení z vodní lázně a okapání zbývá příbory už jen přeleštit utěrkou.
Průběžná péče o příbory
O příbory byste se měli starat po každém použití. Ideálně by se měly umýt ihned po použití. Kyseliny obsažné v hořčici, zálivkách, marinádách či ovoci mohou totiž časem na příborech zanechat již neodstranitelné skvrny. Ohrožená jsou také ostří nožů, kterým kyselé zbytky jídel nesvědčí dvojnásob.
Ihned je vysušte
I když jsou příbory označovány jako nerezové, častý styk s potravinovými kyselinami nebo agresivní přípravky v myčkách může nádobí časem nepříjemně změnit. Pokud tedy nechcete nebo nemůžete nádobí umýt ihned po jídle, příbory alespoň zběžně opláchněte vodou. Příborům také prospívá, když je po mytí v ruce osušíte utěrkou. Máte-li myčku, je vhodné ji po skončení mycího cyklu otevřít, jelikož kondenzující pára nesvědčí jak příborům, tak ani ostatnímu nádobí. Čtěte také: Jarní úklid skříně. Pokud bojujete s místem, zkuste vakuové pytle.