Čistí, leští, zbavuje skvrn a odpuzuje prach. Poznejte nepoznané vlastnosti obyčejného glycerinu

 Ostatní 
11. května 2021 09:04 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pomáhá prádlu potřísněnému od některých druhů ovoce Depositphotos
Před rokem, po vypuknutí koronavirové pandemie, byly dezinfekční přípravky nedostatkovým zbožím. Kdo měl to štěstí a sehnal suroviny, vyráběl si je svépomocí doma. Do přípravků na ruce se přidával glycerin, hojně využívaný v kosmetice. Pokud vám doma ještě nějaký zbyl, můžete jej využít i několika jinými zajímavými způsoby.

Tuto hustou bezbarvou viskózní tekutinu můžete znát i pod názvem glycerol. Spektrum jejího využití je opravdu široký, a pokud vás některý zaujme, vězte, že jej lze nyní již běžně sehnat v drogeriích či lékárnách.

Odstraní skvrny od ovoce

Pokud se vám podařilo znečistit oblečení nebo například ubrus od borůvek, malin, ostružin a podobného ovoce, můžete na jejich odstranění zkusit použít právě glycerin. Nemáte-li doma zrovna žlučové mýdlo, které se na organické skvrny používá, tento náhradník by vám mohl pomoci. Na látku nakapejte potřebné množství glycerinu, nechejte asi hodinu působit a operte běžným způsobem.

Rozpustí kávu, čaj i kolu

Podobně můžete postupovat v případě potřísnění látky kávou, černým čajem nebo i kolovými nápoji. Zde se však doporučuje připravit si roztok glycerinu a solného roztoku. V troše vody rozmíchejte sůl, aby se vytvořil hustší roztok, a ten pak smíchejte v poměru jedna ku jedné s glycerinem. Směs naneste na skvrnu, opět nechejte asi hodinu působit, opláchněte v čisté vodě o doperte v pračce.

Vrací zašlý lesk a odpuzuje prach

Glycerin se osvědčil také jako leštidlo na hladkou kůži. Jestli tedy máte z tohoto materiálu sedačku, kabát, boty nebo kabelku, naneste na měkký hadřík trochu glycerinu a přeleštěte je. Tímto postupem jim sice nevrátíte původní barvu, ale opticky bude kůže vypadat novější a méně popraskaná. Stejným postupem můžete ošetřit i lakovaný nábytek, na který se nebude tolik usazovat prach.

Vyleští podlahy

Dřevěné parkety nebo laminátovou podlahu můžete projasnit směsí vody a glycerinu. Do přibližně pěti litrů vody přimíchejte tři lžíce glycerinu a můžete se pustit do úklidu. A pokud vás zaujala možnost výroby vlastní dezinfekce zmíněná v úvodu, i na tuto vám nabídneme postup. Ten naleznete v našem dalším článku zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve