Aviváž neslouží jen při praní, skvěle odmašťuje a likviduje špínu

 Ostatní 
29. dubna 2021 10:02 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Její vůni si mohou užít i alergici, poradíme jak Depositphotos
Aviváž má v domácnosti jasné využití. S její pomocí vyprané prádlo nádherně voní, takže pokud jej vytáhnete ze skříně i po několika týdnech, máte díky této vlastnosti pocit svěžesti. Ovšem napadlo vás někdy, že byste tento prací prostředek využili i jinak, než byl původní záměr jeho objevitele?

Přinášíme vám několik vychytávek, které vás možná překvapí a které jistě oceníte.

Omezte kontakt s kůží

Je prokázáno, že ne každému člověku svědčí, pokud si na sebe obleče oděvy, které byly máchány v aviváži. Její složení je totiž pro hodně lidí silným alergenem, který v přímém kontaktu s kůží může způsobit vyrážky, ekzém či akné. Nejvíce to člověk pocítí ve chvíli, když se v takovém oblečení zpotí, a to dokonce i v noci.

Navíc ne každý materiál je svou strukturou pro praní v aviváži vhodný. Pokud byste mu i přesto svou oblíbenou vůni chtěli dopřát, tak do skříně, kde máte oblečení uloženo, dejte misku nebo talířek s ubrouskem nasáklým aviváží. Tato vychytávka vám zajistí, že se vám bude skříní a oblečením linout vůně několik dnů, avšak zamezíte právě přímému kontaktu aviváže s kůží.

Provoňte místnost květinovou loukou

Aviváž vám může posloužit také jako netradiční osvěžovač vzduchu, a to zvláště v zatuchlých prostorách. Pokud tedy po nějaké době zavítáte na chalupu, kde nebylo dlouho větráno, osvěžte tamní klima skleničkou naplněnou aviváží. Necháte-li ji v místnosti, za pár chvil vám provoní celý prostor.

Zatočte se špínou

Aviváž se také osvědčila jako skvělý pomocník při úklidu. Zředíte-li aviváž s vodou v poměru 1:4, jejich promícháním vznikne účinný čisticí prostředek, s nímž můžete zatočit se špínou na koupelnových bateriích, obkladech či ve sprchovém koutu. Směs můžete nanášet klasickým úklidovým hadříkem, případně s pomocí rozprašovače.

Podobně můžete skvěle vyleštit také nerezová dvířka ledničky a pečicí či mikrovlnné trouby, které zbavíte nežádoucích otisků prstů za pomoci roztoku vody a aviváže, ovšem tentokrát v poměru 0,5 dl avivážního prostředku na 2 l vody.

Další vychytávky

Tento čisticí prostředek můžete využít také v kuchyni, a to zejména na místa, na nichž se drží mastnota z vaření. V tomto případě je však lepší aviváž neředit a čistit s jejím koncentrátem. Neředěnou aviváž využijete také například ve chvíli, když se vám zasekne zip na kalhotách či bundě a nejde s ním hnout tam ani zpět. Na zoubky naneste pár kapek aviváže. Tekutina zip krásně promaže a ten by měl povolit. Čtěte také: Úklidové tipy pro alergiky

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008