Máte rádi dobrou kávu? Vypěstujte si ji sami!

 Zahrada 
28. září 2018 10:15 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pěstování kávovníku není žádná věda Depositphotos
Sehnat opravdu dobré kafe bývá problém. Nejlépe se nám to podaří přímo v pražírně, kde si na kvalitě dávají opravdu záležet. Ovšem zkusit vypěstovat kávu si můžeme i v našich podmínkách – jde to!

Kávovník má sice rád vlhké podnebí s teplotou kolem 22-25 stupňů, ale dařit se mu může i u nás. Přes sezonu jej můžeme mít venku a na zimu si jej přesuneme do obýváku, který nám ozdobí.

Voňavé kafe

Kávovník patří do čeledi mořenovitých. Je typický svými až patnáct centimetrů dlouhými, temně zelenými, lesklými a lehce zvlněnými listy, díky kterým je v domácích podmínkách i pěknou ozdobou. Květy svou vůni připomínají jasmín. Postupně se však mění na červené plody, ve kterých jsou ukryta semena. Právě z nich se připravuje nám dobře známá káva.

Domácí pěstování

Rostlina je doma v subtropickém a tropickém pásmu. Je však nenáročná a pěstovat ji můžeme i u nás. Ovšem pro tyto účely byly vyšlechtěny pokojové varianty, které jsou o dost menší. Většinou dorůstají do výšky cca jednoho a půl metru.

Bývají hodně oblíbené, jejich lesklé listy jsou příjemnou ozdobou. V době květenství pak nabídne rostlina i bílé či žluté květy. Následně nám pak může vydat i plody, se kterými se můžeme pokusit o přípravu vlastnoručně vypěstované kávy.

Začínáme sázet

Nejprve však budeme potřebovat skutečně kvalitní semena. V dobrém zahradnictví rádi pomohou s jejich výběrem. Zároveň je nutné si pořídit dobře vyživovanou kyselou zeminu. To je jediná podmínka, kterou kávovník vyžaduje. Zhruba dvakrát do měsíce bychom pak rostlině měli dopřát i nějaké hnojivo.

Pěstitelské zásady

Květináč umístíme sice na světlé místo, nicméně ne na plochu, kam přímo dopadají sluneční paprsky. Ty by jej mohly spálit. Jinak mu nevadí ani suchý vzduch v bytě. Zasazená semena potřebují o něco vyšší pokojovou teplotu (ideálně 25-27 stupňů), pak vyklíčí zhruba za dva až tři týdny.

Po vytvoření prvního páru listů je můžeme rozesadit do květináčů, přesazujeme pak každý rok. Rostlina vyžaduje častou zálivku a pravidelné obírání listů. Kávovník plodí třetím či čtvrtým rokem.

Jaký druh zvolit?

Arabica

Drtivá většina produkce kávy se týká právě tohoto druhu. Plodí třetím rokem a kafe nám vydrží dávat až 35 let.

Robusa

Rodí už druhým rokem po vysazení. Tento druh je odolný proti nižším teplotám i nemocím. Sklizená zrna jsou menší než u arabiky. Oproti ní však obsahuje až trojnásobné množství kofeinu.

Liberica

Pěstuje se v naprosto nevýznamném měřítku. Má velká a nahořklá zrna, která se využívají téměř výhradně do směsí.

Připravte si domácí kávu

Pokud vám kávovník urodí plody, můžete si jeho semena doma upražit a následně připravit svoji kávu. Semena je nutné očistit a usušit. Poté je cca dvacet minut pražíte na suché rozpálené pánvi. Při tomto procesu je nutné stále míchat. Nechte zchladnout, umelte na jemný prášek a připravte si kávu způsobem, na který jste zvyklí. Osladit si pak domácí kávu můžete domácím sladidlem bez kalorií.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008