Máte rádi dobrou kávu? Vypěstujte si ji sami!

 Zahrada 
28. září 2018 10:15 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Pěstování kávovníku není žádná věda Depositphotos
Sehnat opravdu dobré kafe bývá problém. Nejlépe se nám to podaří přímo v pražírně, kde si na kvalitě dávají opravdu záležet. Ovšem zkusit vypěstovat kávu si můžeme i v našich podmínkách – jde to!

Kávovník má sice rád vlhké podnebí s teplotou kolem 22-25 stupňů, ale dařit se mu může i u nás. Přes sezonu jej můžeme mít venku a na zimu si jej přesuneme do obýváku, který nám ozdobí.

Voňavé kafe

Kávovník patří do čeledi mořenovitých. Je typický svými až patnáct centimetrů dlouhými, temně zelenými, lesklými a lehce zvlněnými listy, díky kterým je v domácích podmínkách i pěknou ozdobou. Květy svou vůni připomínají jasmín. Postupně se však mění na červené plody, ve kterých jsou ukryta semena. Právě z nich se připravuje nám dobře známá káva.

Domácí pěstování

Rostlina je doma v subtropickém a tropickém pásmu. Je však nenáročná a pěstovat ji můžeme i u nás. Ovšem pro tyto účely byly vyšlechtěny pokojové varianty, které jsou o dost menší. Většinou dorůstají do výšky cca jednoho a půl metru.

Bývají hodně oblíbené, jejich lesklé listy jsou příjemnou ozdobou. V době květenství pak nabídne rostlina i bílé či žluté květy. Následně nám pak může vydat i plody, se kterými se můžeme pokusit o přípravu vlastnoručně vypěstované kávy.

Začínáme sázet

Nejprve však budeme potřebovat skutečně kvalitní semena. V dobrém zahradnictví rádi pomohou s jejich výběrem. Zároveň je nutné si pořídit dobře vyživovanou kyselou zeminu. To je jediná podmínka, kterou kávovník vyžaduje. Zhruba dvakrát do měsíce bychom pak rostlině měli dopřát i nějaké hnojivo.

Pěstitelské zásady

Květináč umístíme sice na světlé místo, nicméně ne na plochu, kam přímo dopadají sluneční paprsky. Ty by jej mohly spálit. Jinak mu nevadí ani suchý vzduch v bytě. Zasazená semena potřebují o něco vyšší pokojovou teplotu (ideálně 25-27 stupňů), pak vyklíčí zhruba za dva až tři týdny.

Po vytvoření prvního páru listů je můžeme rozesadit do květináčů, přesazujeme pak každý rok. Rostlina vyžaduje častou zálivku a pravidelné obírání listů. Kávovník plodí třetím či čtvrtým rokem.

Jaký druh zvolit?

Arabica

Drtivá většina produkce kávy se týká právě tohoto druhu. Plodí třetím rokem a kafe nám vydrží dávat až 35 let.

Robusa

Rodí už druhým rokem po vysazení. Tento druh je odolný proti nižším teplotám i nemocím. Sklizená zrna jsou menší než u arabiky. Oproti ní však obsahuje až trojnásobné množství kofeinu.

Liberica

Pěstuje se v naprosto nevýznamném měřítku. Má velká a nahořklá zrna, která se využívají téměř výhradně do směsí.

Připravte si domácí kávu

Pokud vám kávovník urodí plody, můžete si jeho semena doma upražit a následně připravit svoji kávu. Semena je nutné očistit a usušit. Poté je cca dvacet minut pražíte na suché rozpálené pánvi. Při tomto procesu je nutné stále míchat. Nechte zchladnout, umelte na jemný prášek a připravte si kávu způsobem, na který jste zvyklí. Osladit si pak domácí kávu můžete domácím sladidlem bez kalorií.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve