Jak předcházet hnilobě jablek a v případě výskytu zamezit jejímu šíření

 Zahrada 
22. října 2020 11:16 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Ochraňte jablka před moniliniovou hnilobou Pixabay
Nikomu jistě neudělá radost, když část jeho úrody přijde vniveč, protože je nějak znehodnocena. Stejně tak je tomu i u jablek, které často podléhají hnilobě. Lze jí však předcházet a v případě výskytu zamezit jejímu šíření.

Jablka nejčastěji trpí takzvanou moniliniovou hnilobou, která způsobuje typické hnědé skvrny, které prostupují celým plodem a na povrchu tvoří bílé tečky. Tato choroba může napadnout i skladovaná jablka, jejichž slupka pak zčerná, je lesklá a kožovitá.

Jak na prevenci

Vyhnout se této nákaze je velice obtížné, protože částečně za její přenos může hmyz a jen málokterý zahrádkář chce používat insekticidy. Lze však učinit kroky, které v boji proti hnilobě určitě pomohou.

Jelikož primárním zdrojem infekce jsou již nakažené plody, je dobré takové plody průběžně sbírat a likvidovat. Je přitom důležité sbírat jak jablka ze země, tak přímo ze stromu. Nakažená jablka můžete zlikvidovat i kompostováním, je však potřeba jablka ještě zasypat zeminou či trávou, aby se toxiny z nich nedostaly ven a nenakazily zdravé plody na stromě.

Pečujte správně o stromy

Abyste šíření nákazy předešli co možná nejúspěšněji, je potřeba věnovat stromům náležitou péči. Může se jednat například o prořezání větví, protože dobře prosvětlená koruna stromu je odolnější proti chorobám. Stejně tak může pomoci správné hnojení.

Klíčová je také probírka plodů. Té je potřeba se věnovat už od léta, kdy se strom části plodů zbaví samovolně. Pokud na stromě i tak zůstalo jablek příliš, může být dobré se některých zbavit ručně. Pokud je jich například tolik, že se navzájem dotýkají, máte téměř zaručeno, že se nákaza rozšíří bleskurychle.

Zbavte se také takzvaných mumifikovaných jablek, které jsou malé a scvrklé. I ty totiž mohou být původcem nákazy. Pokud je na stromě necháte do chvíle, kdy se začnou nalévat pupeny, máte takřka zaručeno, že se nákaza objeví i v dalším roce.

Ochraňte zrající jablka před hmyzem

Infekce se začne šířit po nějakém mechanickém poškození plodu. Nejčastějším původcem těchto poškození bývá různý hmyz, především pak vosy, mravenci či škvoři. Pokud tedy chcete předejít vzniku nákazy, musíte se pokusit hmyz od vašeho sladkého ovoce nějak odlákat.

Proti mravencům může pomoci například lepový pás, který se umístí kolem kmene a omezí možnost mravencům dostat se do koruny stromu. Proti vosám, které dokáží celý plot prakticky vyžrat zevnitř, vám pomůže lapač vos, který si můžete vyrobit i samy. Jak na to, se dočtete zde.

Pozor dejte i na sklizená jablka

Nákaza může zasáhnout i sklizená jablka. K jejímu šíření nastává při teplotách nad deset stupňů Celsia. Je proto dobré při sklizni postupovat co nejšetrněji, aby nedocházelo k poškození plodů. Je také dobré neskladovat jablka v příliš vysokých vrstvách, aby se případně nákaza nešířila tak rychle. Dobré je také jablka občas zkontrolovat a nakažené kusy probrat.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008