S velkým pozemkem oceníte dtrič zahradního odpadu. Ten vám pak poslouží k dalšímu zpracování

 Zahrada 
26. října 2020 11:00 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Díky drtičům a štěpkovačům je práce na zahradě hračka Depositphotos
Kvalitní drtič zahradního odpadu je nepostradatelným pomocníkem při úklidu zahrady na podzim, na jaře, ale i v průběhu hlavní sezony. Dokáže vás zbavit většiny větví z keřů a rozdrtí i menší větve při řezu stromů. Tento odpad vám navíc na zahradě poslouží k dalšímu zpracování.

Kdo má zahradu plnou keřů a stromů, čeká ho každoroční neodkladná práce s jejich zastřiháváním, zkracováním, omlazováním, prostřiháváním či tvarováním. I jeden větší keř dokáže střihem vyprodukovat takové množství odpadu, že pokud nemáte vozík a v blízkosti sběrný dvůr, zbavovat se ho budete velmi dlouho.

Pokud nechcete větve nosit po dvou do lesa, štípat je nůžkami na dvaceticentimetrové klacíky a házet do popelnice nebo je ve velkém pálit, drtič zahradního odpadu je pro vás tím pravým řešením. Dá se pořídit za celkem slušné peníze, ten nejlevnější seženete i za tři tisíce a ušetří vám spoustu času a energie.

Proč si pořídit drtič

Každá zahrada vyžaduje neustálou péči, pokud má nějak vypadat a dávat hodnotné plody, které na ní pěstujete. A proč kupovat drahá hnojiva, když vám rostou přímo na zahradě. Organický odpad ze zahrady lze vrátit zpět do biologického koloběhu látek jakožto hodnotné živiny. To, co byste jinak vyhazovali, vám může posloužit jako ideální hnojivo.

Nejen skvlěý mulč

Na výběr máte z nožových drtičů a z drtičů s ozubeným válcem, které se hodí na výrobu štěpky. Nožové drtiče rozsekají dřevo na jemnou drť, kterou lze snadno použít jako mulčovací kůru. Pod keři a stromy pěkně vypadá, chrání před vyschnutím, zabraňuje plevelu v růstu a navíc zlepšuje kvalitu půdy. Více jsme o mulčování psali v tomto článku. V kompostéru lépe tleje a rychleji se rozkládá na kvalitní humus.

TIP: Při výběru drtiče zahradního odpadu se dopředu informujte o možnosti výměny nožů. V závislosti na četnosti používání se vám dříve nebo později ztupí a bude nutné je vyměnit.

Štěpkou lze i topit

Chcete-li nadrcené dřevo použít i na zátop, vyberte raději štěpkovač. Ten je schopný pojmout větší množství dřeva a zpracovat ho na různě dlouhé kusy. Volit můžete mezi elektrickým či benzinovým motorem, který se hodí tam, kde není dostupná elektrická energie. Po vyschnutí můžete štěpku kromě standardního využití na zahradě použít rovněž jako topivo.

TIP: Při pořizování vyřaďte ty štěpkovače, které nemají zpětný chod. Když se vám při práci větev ve stroji zasekne, bez zpětného chodu ji budete dostávat ven jen velmi těžko.

Snadná manipulace

Práci se zahradním drtičem zvládne opravdu každý. Díky systému řezání nožem lze snadno naporcovat větve ze stromů a keřů. Některé drtiče navíc mají i plunžr, díky kterému lze posouvat zbytky materiálu k drticím nožům. Součástí je i plastová nádoba či pytel, ve kterém se shromažďuje všechen nadrcený materiál a manipulace s ním je pak mnohem snazší.

Kdo si připlatí

V závislosti na ceně pak můžete mít i řadu doplňkových funkcí, mezi které patří samovtahování, zpětný chod, velká sběrná nádoba, schopnost zpracovat i širší větve, kombinovaný systém drcení nožovým řezákem s ozubeným válcem, ochrana motoru či brzda.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod