I zahrada potřebuje na podzim generální úklid. Připomeňme si, na co nezapomenout

 Zahrada 
19. října 2020 13:56 / Hana Jordánová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Shrabání listí je na volné ploše nutností Pixabay
Zatímco nenapravitelní romantici se kochají barevnou krásou podzimního listí a dychtivě vstřebávají poslední paprsky sluníčka, každý zahrádkář si spíše povzdechne. Čeká ho totiž totální úklid zahrady a její příprava na zimu, což není zrovna jednoduché.

Krásná a barevná zahrada nás celé léto a část podzimu lákala k posezení, odpočinku a relaxaci. Abychom si jí ve stejné kvalitě užívali i příští rok, musíme se o ni dobře postarat na podzim. Než přijdou první mrazíky, vyzbrojíme se chutí a nadšením, abychom tuto úklidovou sezonu zvládli.


Listí

Spadané listí je nutné z volných ploch a trávníků důkladně vyhrabat. To stejné platí i o mechu a větvích. Jenom tak se dočkáme příští rok se svěže zeleným a hustým trávníkem. Jejich vrstva totiž odebírá zelené trávě vzduch i světlo, čímž dochází k jejímu odumření i uhnívání. Ve vlhkém prostředí se pak rozmnožují jak houbovité, tak bakteriální choroby.

Naopak důležité je však listí pro některé rostliny nebo keře. Chrání je totiž před promrznutím při holomrazech a následující rok slouží jako přírodní hnojivo a keře pak nemusíme hnojit chemicky. Stačí jemně nahrnout pod keře.


Ořezávání stromů 

Vhodné je také ořezání stromů a keřů. Provádíme však jenom zdravotní řez, kdy se odříznou nemocné nebo suché větve. Ostatní řezy, třeba tvarování koruny, je lepší nechat na brzké jaro. Nestříháme ani ozdobné trávy. Jejich suchá stébla chrání zelenou rostlinu před mrazem. Opět necháváme až na jaro. Travnaté plochy sečeme naposled v první polovině října, aby do zimy stihl ještě mírně obrůst.

Větve

Co s větvemi, řeší snad každý zahrádkář. Nejjednodušší je jejich spálení. Můžete je však také využít k mulčování zahrady. Při mulčování je nutné oddělit větve jehličnatých a listnatých stromů. Zatímco listnatý mulč můžete použít téměř pro celou zahradu, jehličnatý mulč, který je kyselejší, použijeme pouze třeba na azalky nebo rododendrony.

Kompost

Z bioodpadu můžete vytvořit kvalitní kompost. Je třeba ho založit na rovné půdě. Do kompostu patří jak tráva nebo listí, tak i větvičky. Tlení tak bude probíhat rovnoměrně a zajistí správnou strukturu kompostu. Rostlinný odpad je nutné řádně promíchat a vrstvit asi po 20 cm. Opatrné zalévání je vhodné pouze tehdy, pokud je směs příliš suchá. A co nesmí při kompostování chybět, je přístup bakterií a žížal. Kompost je potom ideálním a kvalitním přírodním hnojivem s velkým množstvím cenných surovin, které se vrátí na vaši zahradu.

Nábytek

I když jste si zakoupili nábytek odolný proti povětrnostním podmínkám, přesto je vhodné přes zimu ho chránit. Pokud nemáte na zahradě přístřešek, můžete použít igelitové přehozy, které jsou k dostání na trhu v různých rozměrech.

Květiny

Některé květiny je nutno chránit před mrazem. Nejvhodnější je textilní tkanina, kterou květiny nebo keře obalte. Květiny v květináčích stačí překrýt chvojím.

Co na podzim nasadit

Na podzim můžeme do záhonů vysít česnek, ranou karotku, ředkvičky, salát, cibuli a některé odrůdy košťálovin. Zajistíme si tak brzkou a bohatou úrodu. Ovocné dřeviny (stromy i keře) je vhodné vysázet od poloviny října až do prvních mrazů. Jedná se zejména o jabloně, hrušně, třešně, višně a další. V tuto dobu též vysazujeme léčivé keře, třeba rakytníky a hlohy.

I když se zřejmě při úklidu zahrady zapotíte, vaše vynaložené úsilí na podzimní úklid zahrady se vám za pár měsíců vrátí v podobě krásné a vonící oázy klidu. Jak zajistit vaší zahradě rovnováhu, jsme psali také zde

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod