Co se spadaným listím na zahradě. Máme pro vás několik tipů

 Zahrada 
29. října 2020 10:00 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Téměř všechno listí můžete zkompostovat Depositphotos
Podzimní období je bohaté nejen na sklizeň, ale možná se i vám v koutech zahrady, hromadí shrabané listí, uvadlé květiny, nahnilá jablka, větévky a další plodiny, které nečeká nic jiného než likvidace. Nejjednodušším způsobem je odvést náklad do kontejneru na bioodpad.

Byla by škoda se něčeho takového zbavovat, protože listí se může rozložit na kompost, který zužitkujete na záhonech. 

Listí se hodí do kompostu

Hrabání listí a úklid zahrady, když zrovna svítí slunce, je příjemný a zdravý pohyb na čerstvém vzduchu. Téměř všechno listí můžete zkompostovat. Výjimkou je listí z ořešáku. Tyto listy se rozkládají déle než jiné, ale je to jejich jediná nevýhoda. Rozklad listí urychlíte, když je proženete drtičem. Použít lze i urychlovače do kompostu, například dusíkaté hnojivo, které můžete prokládat s litím. Listí můžete proložit prosečenou trávou. Jako urychlovač kompostu funguje i lógr.

Větší kusy prožeňte drtičem

Na zahradě se hromadí větévky, silnější části rostlin, které by se v kompostu rozkládaly dlouho. Proto použijte drtič. Vyjde z něj jemnější materiál, který můžete uložit na kompost a použít jako mulč na záhonech. Pokud drtič nemáte, nastřihejte materiál zahradnickými nůžkami na menší kousky. Z větviček můžete vyrobit parádní dekorace. 

Plevel do kompostu patří

Jestli si z kompostu nechcete udělat množírnu plevele, raději do něho nedávejte rostliny, které se množí přes kořeny. Ty se v měkkém podkladu snadno zakoření a vyrostou. Je to pampeliška, bodlák, které jsou vytaženy i s kořeny. Plazivý plevel, posečenou trávu či kopřivy do kompostu přidejte. Dobře se rozkládají.

Co přidat a nepřidat do kompostu

Kompost by se neměl stát odpadkovým košem vaší zahrady či domácnosti. Můžete do něho přidávat odřezky zeleniny, ovoce, nahnilé ovoce a zeleninu pokrájenou na menší kousky. Můžete sem vynášet skořápky z vajec, ořechů, kousky dřeva, piliny, hobliny, kůru ze stromů i papírové čajové sáčky. Nepřidávejte kosti, zbytky masa. Kompost můžete jednou za čas prolít vodou. Vlhkost totiž podporuje rozklad a urychlí přípravu kompostované zeminy. Dále čtěte: Na zahradu padá první listí a nastává otázka, zda jej odstranit, anebo ho nechat ležet.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Televize je stále oblíbené médium, v průměru před "bednou" prosedíme až 4 hodiny denně

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008