Pokud chcete, aby se plodinám ve skleníku dařilo i příští rok, musíte jej dobře zazimovat

 Zahrada 
27. října 2020 09:19 / Marie Popelková
  2
📷
4 fotografie v galerii
Skleník je na podzim vhodné zazimovat Depositphotos
Pokud máte na zahradě nevytápěný skleník, je třeba myslet včas na jeho zazimování. Když mu dopřejete vše potřebné, plodiny vám za to v příští sezoně poděkují.

Díky skleníku si už brzy na jaře můžete dopřát čerstvou zeleninu plnou potřebných vitaminů. Jenže aby se plodinám ve vašem skleníku dařilo, je třeba o něj náležitě pečovat.

Zbytky rostlin musejí pryč

První, co je třeba udělat, je po sklizni odstranit ze skleníku všechny zelené zbytky. Mohli by totiž na nich přezimovat škůdci. Pokud jste na rostlinách žádné škůdce nebo choroby neměli, lze zbytky zkompostovat. V opačném případě je do kompostu nedávejte, ale raději je rovnou spalte.

Poryjte půdu

Stejně jako je nutné porýt na podzim záhony, je třeba půdu porýt i ve skleníku. Zemina tak získá nejen potřebný kyslík, ale důležité je dostat na povrch odpočatou spodní vrstvu půdy. Když záhony ve skleníku poryjete včas, nebudete mít později práci s bujícím plevelem. Obzvláště ptačince, který kvete i v zimě, se zbavuje hodně těžko. Poryté záhony nijak neuhrabávejte, naopak na nich nechejte hroudy hlíny, mráz je přes zimu rozdrolí a půda potom získá lepší strukturu. Kořeny trvalého plevele pečlivě vyndejte, a to i s oddenky.

Prohlédněte rámy a skla

Také nezapomeňte důkladně prohlédnout rámy a skla. Pokud je nutná oprava, bez odkladů ji proveďte. Během této údržby také promažte všechny pohyblivé části a umyjte vnitřní okna. Mytí venkovních oken nechejte až na jaro. Během zimy se totiž kvůli topné sezoně skla ještě značně ušpiní.

Výměna zeminy

Pokud vaši úrodu letos potrápili škůdci, pouvažujte také o výměně zeminy. Nebo ji alespoň vydezinfikujte. S dezinfekcí vám pomohou speciální přípravky, které seženete v každém specializovaném obchodě. Pokud chcete nějakou tu korunu ušetřit, můžete také použít obyčejný manganistan draselný. Stojí pár korun a skvěle zbaví půdu plísní i houbových chorob. Roztokem můžete umýt také okna a rámy. Dezinfekci skleníku hypermanganem je však nutné provést na podzim, tedy před vegetační přestávkou.

Pokud se vám letos na plodinách objevila boulovitost kořenů brukvovitých, je situace o něco složitější. Jde totiž o vysoce nakažlivou chorobu. Pokud na místě budete chtít kedlubny, brokolice a podobně pěstovat i příští rok, výměně zeminy se nevyhnete. Jestli ale brukvovitou zeleninu plánujete vysadit až za několik let, bude stačit půdu vydezinfikovat dusíkatým vápnem. Dusíkaté vápno spolehlivě zahubí i různé larvy škůdců či vytrvalý plevel.

Jak dodat půdě živiny

 S přihnojováním půdy ve skleníku to nemusíte zbytečně přehánět. Pokud máte ale k dispozici koňský hnůj, rozhodně ho teď na podzim do hlíny zapravte. Prohřeje vám půdu o několik stupňů Celsia. O tom, jaký druh hnoje se na co hodí, jsme psali zde.

Co se týká ošetření půdy, nabízí se také možnost vyhnojit ji kompostem. Ten by ale neměl být mladší než tři roky. Pokud použijete mladší kompost, hrozí, že si spolu s ním zanesete do půdy také semena plevelů, která se v kompostu ještě nestačila rozložit.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47