U dětských kol je zásadní nejen velikost, ale také použité materiály

 Ostatní 
02. září 2017 05:05 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Dbejte i na správnou přilbu, brzdu nebo ráfky. Shutterstock
Má vaše dítě plno energie a chuti do nových výzev? Cyklistické kolo je určitě přínosným dárkem, ale nekažte mu radost ze života přísným tréninkem. Je potřeba obrnit se trpělivostí a nechat věcem volný průběh. Pokud ale chcete dítku cyklistické začátky usnadnit, kupte mu správné kolo. Učení se tím značně zpříjemní.

Velikostí dětských kol je mnoho a vycházejí z rozměrů zapletených kol. Ve výsledku se vyrábějí v rozpětí od 12" do 26".  Pro pohodlnou jízdu je nezbytná nejen správná velikost kola, ale také jeho celkový tvar a použité materiály. Příliš těžké nebo neforemné kolo dítě od jízdy spíše otráví. 

Kola pro předškoláky

Nejmenší děti je vhodné nechat naučit jezdit na odrážedle, kde se naučí správně držet rovnováhu. Následně není třeba použít na kolo přídavná balanční kolečka. Velikost nejmenších kol se označuje čísly 12 a 16. Obvykle odpovídají věku 3 až 8 let. Jednoznačně by měla mít kryt na řetěz v celém jeho průběhu. Kromě přední ráfkové brzdy mívají tato kola také zadní protisměrnou brzdu (tzv. torpédo), protože malé děti mnohdy nedosáhnou na klasickou brzdu na řídítkách. Malá kola nemají žádné převodové stupně. Samozřejmostí je nastavitelnost řídítek i sedla. Kola mohou být spíše terénní i bez blatníků, ale častěji se nabízejí kola silniční s blatníky, odrazkami, zvonkem i nosičem. 

Dvacítky - dětská kola 20"

Kola pro školáky již mají základní výbavu doplněnu o přehazovačku, mnohdy i s šesti převody. Přehazování převodů je vyřešeno velmi snadným otáčením kolečka na řídítkách. Podobně jako na dospělém kole jsou již osazeny dvě pákové brzdy a volnobežný náboj. V této velikosti se dají sehnat i bikerská kola s odpruženou vidlicí. 

Dětská kola 24"  

Čím jsou kola větší, tím více se podobají běžným kolům pro dospěláky. Dětská kola velikosti 24 jsou obvykle pro děti od 11 do 15 let. Běžně již mají přehazovačku i přesmykač, dvě ruční brzdy a odpruženou vidlici. Na těchto kolech již děti zvládají ujet i dlouhé vzdálenosti.  

Pozor na brzdu

U nejmenších velikostí je téměř vždy na kole pevný převod nebo protisměrná šlapací brzda. Protisměrná šlapací brzda sice v dětech vytváří reflex reagovat na vzniklé nebezpečí dupnutím na pedál směrem vzad, ale pozdější přeučení na kolo s volnoběžkou děti dobře zvládají. U větších kol už jsou čelisťové brzdy, které by ale měly mít dostatečnou účinnost a ráfky vhodnou brzdnou plochu. Vhodnější jsou hliníkové ráfky, protože ocelové bývají špatně profilované a mají menší brzdnou plochu. Nevhodné jsou plastové ráfky, u kterých snadno dochází k nebezpečnému přebržďování. 

Bezpečnost

Dítě na kole by vždy mělo mít kvalitní helmu a případně také chrániče na kolena a lokty. Vhodným doplňkem mohou být i cyklistické rukavice. Bezpečnosti napomohou také odrazky a zvonek. Dítě určitě potěší, když jeho kolo dovybavíte i košíkem na drobnosti a cyklistickou lahví.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum