Originální ruční mozaiky jako netradiční dekorace

 Ostatní 
28. srpna 2017 20:20 / Marie Popelková
  0
📷
2 fotografie v galerii
Obzvlášť rafinovaně vypadá, když motiv a barva mozaiky odpovídá rostlině, která je potom do květináče zasazena. Shutterstock
Dekorace s mozaikou mohou vypadat hravě i luxusně. 

Mozaikové dekorace ze střepů dlaždic nejsou nijak náročnou technikou. Je však dobré si rozmyslet výsledný tvar předmětu i ornamentu. Podle tvořeného předmětu i množství střepů zvolte vhodný podkladový materiál. Ideální jsou především savé podložky ze dřeva, překližky, keramiky, sololitu či polystyrenu. Pokud s mozaikovou technikou začínáte, tvořte raději na rovném povrchu.

Hra tvarů a barev

Mozaiky z dlaždic nepatří k obtížným kreativním technikám a jsou velmi vděčné – v brzké době se vám ukáže výsledek vaší snahy. V prvé řadě je nutné očistit a odmastit podkladový povrch, aby lepené střepy dobře držely. Pokud si v tvorbě nejste jisti, není na škodu si výsledný obrazec předkreslit. Pohrajte si se střepy nejprve bez lepidla.

Jakmile se vám jejich umístění bude zdát ideální, střepy obkreslete a očíslujte (střep i jeho obrys). Nezapomeňte mezi střepy ponechat asi 3 mm mezery. Vytváříte-li menší prvek, můžete lepidlem potřít celou plochu a na ní střepy vsazovat. U rozsáhlejších podkladů raději potírejte lepidlem jednotlivé střepy a fixujte postupně.

Přestože jsou mozaikové dekorace poměrně rychlou kreativní aktivitou, je potřeba dopřát čas zasychání. Jakmile bude lepidlo na dekoraci zaschlé, rozmíchejte si hustší spárovací hmotu. Tu pak pomocí houbičky vtírejte do spár mozaiky a dostatečně uhlaďte. Zhruba po půl hodině setřete případné přebytky hmoty, později již spárovací hmota zaschne a z mozaiky ji neodstraníte. 

Mozaika v koupelně – Koupelna je pro mozaiku jako stvořená – vždyť v antických dobách nechyběla snad v žádných římských lázních. Vylepšit mozaikou můžete třeba zašlý dávkovač na mýdlo, kelímek na zubní kartáčky, nudný odpadkový koš nebo jí můžete orámovat zrcadlo nad umyvadlem. Báječně se tam budou vyjímat také mozaiky z drobných škebliček a kamínků. Když všechno krásně sladíte s obklady a dalším vybavením koupelny, budete se tam cítit jako v pohádce.

Vlastnoručně vyrobená přáníčka – Pokud si dáte záležet, krásně může vypadat i mozaika z kousků barevných papírů. Ozdobíte jimi přáníčka pro své blízké, jmenovky na stůl, pozvánky na večírek nebo klidně deníček, pracovní diář.

Mozaika v pracovně – Také máte na svém pracovním stolku nudnou plastovou lampičku? I tu můžete lehce předělat na výsostně originální kousek. Nad stůl si pověste mozaikový obraz vytvořený především z pozitivních barev (odstíny žluté, oranžové). Vždy, když budete otrávená z učení nebo práce, jediný pohled na vaši mistrovskou mozaiku vás okamžitě dobije pozitivní energií.

Renovujte staré dekorace – Podařilo se vám rozbít svoji oblíbenou vázu? I když ji slepíte, už nikdy to nebude ono… Praskliny ale můžete zakrýt mozaikou – váza pak skvěle poslouží pro moderní aranžmá ze suchých květin. To samé můžete udělat i se starou kuchyňskou mísou, rámečkem na fotku, květináčem nebo zajímavě tvarovanou lahví od likéru.

Mozaika na zahradě – Mozaikou můžete krásně ozdobit třeba ptačí budku, truhlíky na květiny, zahradní lucerničky, zahradní nábytek a tak dále. Díky pestrým barvičkám bude každá zahrádka vypadat jako z kouzelného světa.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47