Nepotřebné věci z jídelny, kterých se můžete bez výčitek zbavit a získat více místa

 Dům 
29. listopadu 2018 20:02 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Řada věcí v jídelně zbytečně zabírá místo Shutterstock
Ať už jídelnu používáte zřídka, anebo se bez ní neobejdete během častých rodinných oslav, večírků nebo obědů, pravděpodobně se v ní nachází několik věcí, na které nesáhnete téměř nikdy. Zatímco třeba věci v obývacím pokoji třídíte a vyhazujete několikrát za rok, na jídelnu se většinou nedostane. Vzhledem k tomu, že se blíží svátky, možná je právě teď ten vhodný čas.

Ať už tento rok během svátků budete hostit vaše blízké nebo ne, zde je seznam několika věcí, u kterých byste mohli zvážit, zda je opravdu potřebujete.

Sváteční porcelán

Pokud máte hezký porcelánový set, který používáte téměř denně, vše je v pořádku. Možná jste něco takového zdědili nebo dostali jako svatební dar. Pokud se vám porcelán líbí a máte k němu citové vazby, nechte si ho. Jestli je ale opak pravdou, nelpěte na něm pouze z pocitu povinnosti nebo viny. Je zbytečné zaplňovat si osobní prostor věcmi, které se vám nelíbí a během celého roku jen stojí v polici a práší se na ně. I kdybyste sváteční porcelán dostali před lety jako svatební dar a dojdete k přesvědčení, že ho k ničemu nepotřebujete, nemějte zábrany se ho zbavit.

Zásoby ubrusů, utěrek, ubrousků a podobně

Možná používáte během svátků stejný krajkový ubrus už několik let, anebo jej co dva tři roky obměňujete. V každém případě můžete mít na stole vždy jen jeden ubrus a nejspíš máte ve skříni několik, po kterých nikdy nesáhnete. Je to buď pro to, že se vám nelíbí, jsou na nich neodstranitelné skvrny nebo se vám změnil vkus. Všechny je darujte. To samé platí pro látkové ubrousky, utěrky a prostírání.

Nadbytečné a nikdy nepoužité servírovací nádobí

Máme sklon lpět na servírovacích talířích, mísách, tácech a dalším nádobí, protože máme pocit, že nikdy nemůžeme vědět, co budeme servírovat a pro kolik lidí. Po tom, kdy se nám podařilo několik takových akcí absolvovat, bezpečně víme, po kterém nádobí sáhneme a které zůstává netknuté. Udělejte si místo na věci, které používáte a na to, abyste se k nim pohodlně dostali. Zbytek darujte. Podzim už je sice pomalu u konce, ale pokud jste podzimní úklid spojený se zbavováním se harampádí zatím nestihli, ještě pořád máte čas to dohnat. Čeho se zbavit při velkém podzimním úklidu?

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve