Psí bouda, ptačí budka i malebná lucernička. To vše lze vytvořit z korkových zátek

 Dílna 
11. ledna 2019 09:57 / Marie Popelková
  6
📷
5 fotografií v galerii
Korkové zátky lze proměnit v krásné věci Depositphotos
Vynalézavost lidí nezná mezí. Z jakékoliv věci, která by za normálních okolností skončila někde v odpadkovém koši či na skládce, dokáží vytvořit krásné a užitečné výrobky. Příkladem mohou být díla vytvořená z korkových zátek. Třeba se vám některý z nápadů zalíbí a sami se pustíte do tvoření.

Korkové zátky jsou vděčný materiál. Poměrně dobře se opracovává, stačí k tomu ostřejší nůž a lepidlo. Někdo používá tavnou pistoli, ale použít lze i jiný typ lepidla. A řčení, že fantazii se meze nekladou, u korkových zátek rozhodně platí. Možná budete překvapeni, co vše se z nich dá vyrobit.

Ptačí budka

Pokud máte zahradu, určitě jste už přemýšleli, jak si na ní udržet ptáčky. Jednou z možností je dát na stromy ptačí budky. Když budete mít štěstí, některý z opeřenců se v ní zabydlí a na jaře zde vyvede mladé. A dost možná se k vám pak bude rok co rok vracet.

Návodů na ptačí budky existuje obrovské množství. Pokud máte doma korkové zátky, můžete k její vystavbě použít i právě špunty od vína. Budka bude mít přírodní ráz a zapadne tak do každé zahrady.

Korková lucernička

Malebnou lucerničku, do které můžete dát čajovou svíčku, uplatníte doma i na zahradě. A klidně ji lze vyrobit z korkových zátek. Navíc, pokud zátky rozpůlíte, ani jich nebudete potřebovat extra velké množství. Stačí si najít tvar, který se vám bude líbit, a můžete se pustit do díla. Mezi korkové zátky lze dát i sklo, takže bude svíčka pěkně chráněná před případným větrem. A pokud se bojíte klasické svíčky, můžete ji nahradit tou na baterky.

Psí bouda

Psí bouda obvykle nebývá prvkem, který by zahradu nějak extra zdobil. I z obyčejné boudy ale můžete udělat něco, co v dobrém slova smyslu přitáhne pozornost každého, kdo k vám na zahradu zavítá. Stačí boudu obložit korkkovými zátkami. Vzhledem k tomu, že má korek skvělé izolační vlastnosti, bude navíc vašemu chlupáčovi v boudě daleko tepleji.

Nádobka na cokoliv

Žádné zvláštní umělecké vlohy nebudete potřebovat ani na výrobu praktické nádobky. Velikost si určíte sami podle vašich potřeb. Nádobka pak může sloužit v pracovně či dětském pokoji na odkládání psacích potřeb, ale klidně ji můžete umístit i do kuchyně, kde se vám do ní vejdou třeba všechny vaše vařečky. Nádobku využijete i v koupelně na nějaké drobnosti, vatové tampony a podobně. O dalším využití korkových zátek v domácnosti jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47