Jednoduchý způsob, jak v domácnosti ušetřit víc než tisíc korun ročně

 Dům 
11. ledna 2019 16:56 / Petr Vlach
  0
📷
4 fotografie v galerii
Elektřina sice zdražuje, můžete ale jednoduše ušetřit Pixabay
Ceny elektřiny na trzích rostou, roste i cena pro domácnosti. Přesto existuje jednoduchý způsob, jak ušetřit. Máme návod pro vaši domácnost.

Elektřinu dnes potřebujeme všichni. Používáme ji i na vaření a topení. Ale i ten, kdo využívá na ohřev jiné médium, má řadu spotřebičů, které by se bez elektřiny neobešly. Většina z nás ale zanedbává jeden způsob, jak ušetřit jednoduše a levně.

Vypínací zásuvka

Kdo jste byli někdy v Británii, víte, že tam mají na každé zásuvce vypínač. Je to jednoduché bezpečnostní opatření, protože Britové se hodně obávají úrazů elektrickým proudem. Vypínač na zásuvce má ale ještě jednu podstatnou výhodu – dá se tak jednoduše eliminovat odběr "vypnutých" spotřebičů.

Každý spotřebič, který nemá mechanický vypínač, ale zapíná se tlačítkem, má i ve vypnutém stavu určitý odběr. Může to být třeba jen pár wattů, ale vzhledem k tomu, že takových spotřebičů máte v zásuvce několik, je celkový odběr poměrně značný.

Kolik lze ušetřit

Asi největší význam bude mít vypínací zásuvka v obývacím pokoji. Tam může být v zásuvce zapojena televize, satelitní přijímač, DVD přehrávač a případně ještě zesilovač k domácímu kinu i jiné spotřebiče. Celkový odběr se může pohybovat kolem 20 W. Těchto 20 W ale odebíráte celý den. To už je 0,48 kWh denně. Vypínáním těchto spotřebičů tak můžete ročně ušetřit až 1 000 Kč. Jestliže takto budete vypínat i počítač a další spotřebiče se stálým odběrem, ušetříte ještě více. Přitom investice do jednoduché vypínací zásuvky bude kolem 50 Kč.

Další výhody

Další výhodou tohoto řešení je ochrana vašeho majetku před požárem. Spotřebiče, které jsou stále pod proudem, se samozřejmě mohou kdykoliv porouchat. Procházející proud pak může vyvolat hoření, které následně zničí váš majetek. Navíc máte s vypínací zásuvkou jistotu, že kdykoli odjedete, máte svůj majetek v bezpečí. Pokud vás zajímají další možné zdroje hoření v domácnosti, přečtěte si zajímavý článek zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47