Při zařizování kuchyně dodržujte ergonomická pravidla. Ušetříte si práci i prostor

 Dům 
12. ledna 2019 10:47 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
V dobře navržené kuchyni máte vše pěkně po ruce Internet
Při zařizování kuchyně by neměly hrát významnou roli jen vzhled či osobní vkus, ale především je třeba dodržet ergonomická pravidla. Jen tak bude vaše království zařízeno prakticky.

Jen si představte situaci, kdy jste nuceni vařit v naprosto stísněných podmínkách, věčně narážíte do různých výčnělků, zakopáváte o nevhodně postavený nábytek a pro věci denní potřeby se permanentně natahujete až pomalu ke stropu. Za takových podmínek vás vaření brzy přestane bavit.

Důležitá centra kuchyně

Kuchyň lze pomyslně rozdělit na tři důležitá centra: přípravu a vaření, mytí a úložný prostor. Každý si kuchyň zařizuje tak, aby na sebe tato centra logicky navazovala a tím se práce zefektivnila.

Za nejvíce praktické je považováno uspořádání, kdy jsou varná deska, lednička a dřez ve zhruba rovnostranném trojúhelníku. Tak se mnohem méně naběháte a snižuje se i riziko úrazu.

Varná deska by navíc měla být o něco níž, než je deska pracovní, abyste do hrnců nahlíželi shora. Pracovní deska musí být ve výši, při níž se nehrbíte a ruce v loktech jsou v otevřeném úhlu. Vzhledem k tomu, že u ní mohou pracovat osoby různě vysoké, je vhodné, když je její výška nastavitelná.

Úložné prostory

I v malé kuchyni můžete mít dost místa pro ukládání nádobí i potravin, chce to je opravdu přemýšlet. Ve spodních skříňkách je lepší využívat zásuvky, které lze naplno vysunout a pro přehlednost v nich mít praktické pořadače. Přehled o jejich obsahu a přístup k nádobí je nesrovnatelně lepší. K ukládání je možné využít i sokl kuchyňské linky, vejde se tam nízká zásuvka na ploché či dlouhé věci.

Horní skříňky se v posledních letech vyrábějí s dvířky, které se otvírají směrem nahoru a nehrozí úraz hlavy. V malé kuchyni je lepší vrchní díly linky vyměnit za police, na které se toho vejde víc než do skříněk.

Ukládání potravin řeší praktické vestavné systémy, kdy  opět vysunete celý obsah skříňky do prostoru a máte přehled o všech uložených potravinách. Používají se různé drátěné police a koše všelijakých rozměrů a tvarů, které jsou na ukládání vhodné i proto, že lépe odvětrávají.

Kuchyňská linka do menších prostor

Kuchyňskou linku si můžete podle prostorových dispozic postavit různým způsobem. Někdo ji má v jedné linii, další zvolí uspořádání do tvaru U. Nejčastěji se ale vyskytuje uspořádání kuchyňské linky do tvaru písmene L. Důvody jsou jasné. Jde totiž o řešení velmi vhodné do prostor, kde musíte šetřit místem. Toto uspořádání je vhodné i v případě, že máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem.

Díky tvaru do L lze také vytvořit ideální poměr vzdáleností mezi dřezem, varnou deskou a chladničkou. Musíte ale dbát na to, aby délka každého ramene trojúhelníku byla v rozmezí od 1 220 do 2 745 mm a celkový obvod trojúhelníku by neměl překročit vzdálenost 7 930 mm. Vzdálenosti jednotlivých ramen kuchyně by neměly překročit rozměr 2 745 mm, pokud jsou ramena delší, pak je vhodné zvolit jiný typ rozmístění kuchyňské linky – třeba do U nebo paralelní. O tom, jak v kuchyni udržet pořádek a čistotu, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve