Klika u dveří: Stará klasika i nové vymoženosti

 Dům 
08. ledna 2019 06:17 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Klika u dveří může být i hodně nápaditá Shutterstock
Je nenápadná, přesto velmi důležitá! Klika rozhoduje nejenom o tom, jak dveře vypadají, ale také jak se dostanete do pokojů nebo do celého bytu a domu! Vybírat můžete z různých materiálů od klasické kliky až po novinky s blokovacím mechanismem nebo čtečkou pro otisky prstů.

Důležité je, aby klika zapadla do ruky. Jak se vám bude otevírat, záleží na materiálu, ale také na tvaru kliky, po kterém ruka nesklouzne. Materiál se odvíjí od typu kování. V interiéru se často využívá mosaz, nerez nebo slitina hliníku a zinku. U vchodového nebo venkovního kování se setkáte také se slitinami kovu, ale většinou jsou upravené o různé oxidy, které zajišťují delší životnost.

Nejvíc používaná

Rozdílnost materiálů tkví v různé frekvenci užívání klik a také pro odlišný nápor vnějších vlivů. Nejvíce používaná je slitina hlinku a zinku, která je vhodná do všech interiérů a využívá se k výrobě různých druhů klik. Mosaz je kvalitnější a také odolnější vůči korozi než slitina hliníku a zinku. Mosaz je také pružnější, takže se zpracovává na designově zajímavější tvary.

Nejdelší životnost má nerez, která je také odolná vůči korozi. Používá se proto na frekventovaných místech. Kromě použití v bytech a domech ji také využívají veřejné organizace jako školy nebo nemocnice a úřady, kde na kliku sahá spousta lidí.

Při výrobě kliky ale není potřeba používat pouze jeden materiál. Lze nalézt různé kombinace nebo úpravy, kterými překvapují někteří dodavatelé.

Dřevo i zlato

Domácnostem ve starém stylu s dveřmi z masivu sluší kliky nejen z kovu, ale i ze dřeva, do reprezentativnějších sídel ale můžete pořídit kliky třeba i zlacené nebo s různými komponenty.

Kliky často bývají rovné, ale výjimkou dnes nejsou ani vlnovky. Většinou je klika plná, vidět lze ale i děrované. Objevují se i otočné koule, které se dají kombinovat s normální klikou z druhé strany nebo s madlem.

Existuje několik typů kování. Štítové je klasickým řešením, v němž je klika umístěná na štítu obdélníkového tvaru. Jsou ale i designová provedení nepravidelného tvaru. Rozetové kování zase patří do moderního interiéru, působí lehce a jednoduše. Podle typu dveří nebo prosklení je možné zvolit rozetu kulatou nebo hranatou. Pokud je rozeta ze stejného materiálu jako dveře, působí nenápadně nebo může vyvolat dojem, že úplně chybí.

Posuvné dveře

Mezi novinky a vymoženosti patří kliky posuvných dveří, které se od těch klasických výrazně liší. Posuvné dveře je totiž potřeba zasunout do celého stavebního pouzdra. Proto jsou kliky vložené dovnitř. Jsou oválné a hranaté tvary pro dveře dřevěné i skleněné.

Zajímavostí je elektronická klika se zabudovaným blokovacím mechanismem. Hodí se třeba do dílny s nebezpečným nářadím. Ze vstupní strany ji aktivujete zadáním číselného kódu na klávesnici umístěné na klice. Teprve potom lze dveře otevřít. Když se zadá špatný kód, klika otočí naprázdno.

U vstupních dveří se využívají takzvané čtečky, které fungují na otisky prstů. Vhodné jsou třeba pro starší lidi nebo naopak děti. K odemknutí stačí přiložit prst, takže senioři nemusejí klíče dlouho hledat a trefovat se s nimi do zámku a u dítěte nemusíte riskovat ztrátu klíčů. O tom, jak docílit toho, aby dveře ladily s podlahou, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47