Samočistící funkce pečících trub má kromě kladů i své slabiny

 Dům 
02. května 2019 12:53 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Při pyrolytickém čištění se nečistoty spálí na prach Internet
Kdo nesnáší pracné drhnutí trouby po každém pečení, možná uvažuje o pořízení trouby se samočistící funkcí. Než ale investujete peníze do drahé trouby s pyrolýzou, je dobré o ní znát vše, nejen její výhody, ale i zápory.

Pyrolýza je způsob čištění, jehož princip spočívá v zahřátí na velmi vysokou teplotu (až 500 °C) a spálení mastnoty a nečistot na prášek. Ten se následně z trouby jednoduše vymete.

Ne všechny trouby vybaveny pyrolýzou čistí stejně kvalitně nebo za využití stejného množství energie. Pyrolýza také není zárukou, že spotřebič zároveň dobře peče. S čím se tedy při výběru trouby můžete setkat a na co si dát pozor?

Základní program někdy nestačí

Některé trouby nabízejí výběr až ze tří čisticích programů podle časové náročnosti. Někdy tak může samočištění trvat hodinu, jindy třikrát déle. Při testování několika druhů trub s pyrolýzou se ukázalo, že program nastavený výrobcem jako výchozí často nestačí a musí se opakovat ještě jednou.

Pokud zjistíte, že čisticí program vaši troubu nevyčistí dokonale, není řešením příště nastavit delší čisticí program. Je lepší zopakovat krátký cyklus a před ním troubu jen lehce očistit mokrou houbičkou. Dosáhnete tak stejného efektu, ale spotřebujete méně energie.

Pozor, ať se nespálíte

Ne všechny trouby jsou stejně tepelně izolované a při tak velkém zahřátí se mohou výrazně rozpálit i zvenčí (až 130 °C) a může dojít až k popálení.

Pokud si tedy vybíráte troubu s funkcí pyrolytického čištění, s ohledem na vaši bezpečnost je lepší sáhnout po takové, která disponuje čtyřmi vrstvami skla. Jinak hrozí značné přehřívání přístupných částí (madel, dvířek nebo kontrolního panelu).

Oblaka smradlavého dýmu

Připravit byste se také měli na to, že se z některých trub po pyrolýze může vyhrnout kouř a objevit nepříjemný zápach. Lze naštěstí sehnat i takové trouby, které nezapáchají ani nekouří. Než si tedy nějakou samočisticí troubu pořídíte, je dobré se podívat na internetu na výsledky testů, které se na pyrolytické trouby zaměřují.

Menší prostor i větší hmotnost

Trouba s pyrolýzou je dražší než klasická. O to víc vás možná nepříjemně překvapí, že má řadu nedostatků. Je například podstatně těžší, a to proto, že na její výrobu je použito více materiálu. Kvůli větší izolaci je také obvykle vnitřní prostor trouby menší než u běžných trub, což může někomu vadit. Je třeba také počítat s delší dobou zahřívání. A co se týká spotřeby, záleží na tom, jaký zvolíte program. U nejkratších programů může být spotřeba třeba 2,74 kWh, při dlouhém programu si trouba vezme i 6,51 kWh.

Na co je dobré se ještě zaměřit

Někdy hrají velkou roli i malé detaily. Některé modely jsou například vybaveny plechy a drátěnými závěsy se speciálním smaltem pro vysoké teploty, a proto je možné při pyrolýze čistit nejen troubu, ale i samotné plechy. To je výhoda. O dalších způsobech, jak vyčistit zašpiněnou troubu, jsme psali zde.

Podle odborníků je také lepší zvolit troubu, která má uvnitř pečicí komory dvě světla. Je to prý daleko praktičtější - budete tak mít lepší přehled o stavu připravovaného pokrmu.

V prodejně byste si měli také ověřit, zda jsou dvířka dostatečně průhledná a jak náročná je manipulace s nimi (některé modely totiž vyžadují hodně síly).

Boční teleskopické kolejnice/pojezdy jsou výhodou, bezpečnostní zámky nebo pojistky na nich už výhodou být nemusejí, protože hrozí komplikace při manipulaci s plechy.

A pokud máte možnost, zvolte raději troubu s digitálním nastavením teploty - tento systém je obecně přesnější než dřívější modely s nastavením mechanickým.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47