Čím si osázet okolí bazénu? Nebojte se ani bylinek

 Zahrada 
01. května 2019 07:32 / Šárka Sokolská
  0
📷
6 fotografií v galerii
Do okolí bazénu si můžete zasadit stromy, keře nebo dát i truhlíky Shutterstock
K bazénu, ať už je jakýkoliv, patří rostliny. Ale ne všechny druhy jsou vhodné. Poradíme vám, na co se zaměřit při jejich výběru.

Výsadbu rostlin okolo bazénu je potřeba si vždy dobře promyslet. Především je důležité myslet na to, že kvůli denní údržbě je potřeba mít v okolí bazénu volný prostor. Nikdo by asi nebyl nadšený z toho, že se při odkrývání plachty či čištění bazénu musí ještě vyhýbat truhlíkům nebo by šlapal do záhonů. Výsadbu v těchto partiích si zkrátka musíte dobře rozmyslet tak, abyste se bez problémů dostali s bazénovou technikou všude tam, kam potřebujete.

Správný výběr je základ

Pokud se rozhodnete okolí bazénu osázet, určitě vybírejte takové rostliny, které mají rády slunné stanoviště a které není potřeba zase často zalévat. Zároveň by rostliny neměly nadměrně znečišťovat vodu opadávajícími květy, listy a plody. Vybírejte však takové rostliny, které nemají ostré trny, o něž by se mohly poranit třeba vaše děti.

Skalničky i bylinky

Velmi dobře se tady uplatní nejrůznější odolné skalničky a bylinky, jako jsou například plamenky, tařice a tařičky, velké skupiny netřesků, nejrůznější druhy mateřídoušky, tymiánu, pěkně bude vypadat i levandule a šalvěj. Z letniček tu bude prospívat šrucha velkokvětá a kosmatec sedmikráskovitý, které vám v létě vytvoří nádherný květinový koberec. 

Nebojte se palem

Středomořský ráz dodají okolí bazénu juky či palmy v přenosných nádobách, existují ale i palmy vyšlechtěné tak, že v našich podmínkách s trochou péče přezimují venku. V okolí bazénu se však rovněž bude hezky vyjímat  mandevilla, agáve, aloe či oleandr. Máte-li malé děti, pak s oleandrem opatrně. I když je na první pohled nádherný, je prudce jedovatý. A nejenom on. O dalších jedovatých zahradních rostlinách jsme psali zde.

Se stromy opatrně

Pokud uvažujete, že si do okolí bazénu vysadíte stromy, dejte je alespoň 2 metry od něj. Opět hodně pečlivě vybírejte. Kupujte takové dřeviny, které vám za několik let, až vyrostou do dané výšky, nebudou bazén stínit, a vyhněte se opadavým a listnatým stromům a stromům se šiškami.

Pozor na vodu

Jak je známo, voda z bazénů bývá často plná chemikálií. Jenom tak se totiž udrží křišťálově čistá. Proto mějte na paměti, zda tato voda nebude ubližovat i vašim rostlinám. Některé druhy zahradních a užitkových rostliny chlór vůbec nesnášejí a můžete je nenávratně poškodit. Jde například o jahodník a drobné ovoce obecně – tedy rybíz, angrešt, maliník, ostružiník a borůvky, velmi citlivé na chlór jsou i jabloně, třešně a višně, ale naopak hrušně a meruňky jsou zase docela tolerantní. Také rajčata, papriky, cukety a okurky by po zálivce chlorovanou vodou vzaly rychle za své.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47