Užitečné tipy, jak využít použité čajové sáčky v domácnosti

 Ostatní 
26. května 2019 17:07 / Monika Thomsonová
  0
📷
6 fotografií v galerii
Použité čajové sáčky je škoda vyhazovat Shutterstock
Pijete čaj nebo kávu a pak jednoduše vyhodíte použité čajové pytlíky nebo kávovou sedlinu? Je to nesmírná škoda, protože tento zdánlivý odpad může být v domácnosti ještě užitečný. Pojďme se podívat, na co jej využít.

Opětovné použití je nejen šetrné k životnímu prostředí, je také mnohem zdravější alternativou k chemickým výrobkům, které byste jinak použili.

Pryč s nepříjemným zápachem

Pokožka rukou

Jsou vaše ruce po vaření, a to zejména pokud jste pracovali s česnekem, cibulí nebo rybami, nepříjemně cítit? Chcete-li se zbavit zápachu, mněte si ruce buď čajovými lístky, nebo kávovou sedlinou před umytím mýdlem a vodou.

Voňavé boty

Také máte čas od času strach vyzout se na návštěvě? Čajové sáčky umístěné přes noc v botách je nevábného odéru zbaví.

Svěží lednice

Postupem času může být vaše lednice cítit potravinami, které jsou uloženy uvnitř. Chcete-li ji osvěžit a zbavit zápachu, vložte  do lednice malou otevřenou sklenici a doplňujte jí každý den použitou (sušenou) kávovou sedlinou, dokud se sklenice nezaplní. Jakmile je plná, omyjte ji a začněte znovu. Káva i kávová sedlina totiž poměrně účinně pohlcuje pachy. 

Na vyrážky i popáleniny

Pokud vás pokousal nebo pobodal hmyz, můžete použít použitý čajový sáček na inkriminované místo a tím bolest zmírnit. Můžete také použít použité čajové sáčky na drobné popáleniny, včetně spálení od slunce. Je-li vaše pokožka podrážděná na více místech, stačí přidat použité čajové lístky do vany.

Dopřejte si čajovou koupel

  • Nachystejte si výživnou koupel – do teplé vody hoďte několik sáčků čaje. Využít můžete i bylinkové čaje, například heřmánkový. Díky antioxidantům lázeň zklidní celé tělo a zregeneruje pokožku.
  • Umyjte si vlasy čajovým odvarem – čajové sáčky znovu převařte a odvar nechte vychladnout. Na závěr koupele si jím přelijte vlasy, budou krásně lesklé. Světlým vlasům prospěje odvar z heřmánku, na tmavé je nejlepší černý čaj.

Skvělá výživa pleti

Čaj i káva jsou prospěšné pro vaši pokožku. Místo toho, abyste používali oční krémy na uklidnění opuchlých očí, použijte čajové sáčky, které předem necháte v lednici a pak je aplikujete na vaše oči každý den deset minut. Pro vaši pleť je rovněž zdravé vetřít jemnými krouživými pohyby směs použité kávové sedliny a olivového oleje.

Výborné hnojivo

Jak čaj, tak káva jsou pro vaše rostliny mnohem lepší, než umělá hnojiva. Káva je velmi kyselá, proto ji používejte pouze pro rostliny, které vyžadují kyselé podmínky, jako jsou rajčata, ředkvičky, mrkev a růže. Čaj je méně kyselý, zejména pokud se smíchá s vodou, takže jeho použití je vhodné pro rostliny, které kyselé podmínky nevyžadují. Stačí ho nechat přes noc v konvi a pak rostliny zalít.

Proti hlodavcům

Vůně čaje pomáhá zahnat i malé hlodavce, pavouky a hmyz. Pokud s nimi máte problém, můžete na ně použít čajovou taktiku. Rozmístěte čajové sáčky v bytě nebo domě tam, kde se hlodavci objevují.

Dodejte chuť vašim potravinám

Použité čajové sáčky můžete využít pro dodání chuti dalším potravinám. Sáčky dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu, poté vyjměte a přidejte těstoviny, rýži nebo obiloviny. Zkuste jasmínový nebo heřmánkový čaj s rýží, zelený čaj s těstovinami, kořeněné čaje s ovesnými vločkami. Budete pozměněnou chutí rýže či těstovin příjemně překvapeni. K čemu všemu se dá využít kávová sedlina? Čtěte více.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve