Co si v létě pořídit do postele, aby vám nebylo horko? Dobrý materiál

 Dům 
31. května 2019 16:33 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
I v horkém létě může být spánek příjemný Depositphotos
Spánek v létě může značně narušit nesnesitelné horko v posteli. Tento problém lze přitom částečně vyřešit. Klíčovou roli hraje vhodný materiál. Existuje i takový, který člověka příjemně ochladí.

Pokud stále máte doma jen jednu peřinu, kterou používáte po celý rok, není divu, že vám je v létě horko nebo naopak v zimě chladno. Daleko většího komfortu dosáhnete, když si pořídíte dvě sady přikrývek - jednu na zimu a druhou na léto. Mají totiž odlišné vlastnosti a zatímco zimní peřiny skutečně zahřejí, ty letní naopak tělo příjemné ochladí.

Bez přikrývky se špatně spí

Možná se někomu zdá, že v létě bude nejlepší spát zcela bez přikrývky. Jenže tak to není. I v horku člověk lépe spí pod přikrývkou, musí být ale lehká a musí umět dobře odvádět pot. Během noci totiž lidské tělo dokáže vyprodukovat až litr potu. Pokud chcete před potem ochránit vaši matraci, je dobré si pořídit kvalitní chránič matrace. Jeho výměna vás rozhodně přijde na méně peněz než pořízení zcela nové matrace.

Duté vlákno

Na léto je ideální pořídit si přikrývku z dutého vlákna. Jde o uměle vyrobené textilní vlákno, které má dutý vnitřek, a je proto velmi lehké a nadýchané. Je dokonce nejlehčím textilním vláknem vůbec. Přikrývky z dutého vlákna mají mnoho pozitiv:

  • Jsou lehké a příjemně se pod nimi spí.
  • Perfektně zahřejí, ale nepotíte se pod nimi, protože dobře odvádějí vlhkost.
  • Jsou nesléhavé - nestane se, že by se výplň přikrývky nahrnula k jedné straně jako u peřin.
  • Vybrané přikrývky můžete opakovaně prát až na 95 °C, aniž by ztratily svoje vlastnosti.
  • Uvnitř přikrývky se drží jen minimum prachu a roztočů. Jsou tedy vhodné pro alergiky a astmatiky.

Chladivé povlečení

Pořídit si lehkou letní přikrývku je pro komfortní spánek v horkých nocích zásadní, stejně tak ale nesmíte podcenit ani výběr ložního povlečení. Flanelové kousky si nechejte na zimu.

V létě oceníte povlečení z lehké bavlny, která skvěle pohlcuje a absorbuje vlhkost. V letních měsících oceníte i povlečení z bavlněného saténu. Tento materiál vypadá luxusně a i přes svou úpravu si zachovává vlastnosti bavlny. Na rozdíl od ní se ale bavlněný satén nemačká, takže si ušetříte i práce s žehlením.

Ale dejte si velký pozor. Vždy si dobře přečtěte složení materiálu. Pod názvem saténové povlečení totiž řada prodejců nabízí produkty z umělých vláken, které v žádném případě nedosahují takových vlastností jako pravý bavlněný satén. V umělém saténu se naopak budete v noci budit upocení a navíc kluzký materiál zůsobí to, že vám bude peřina celou noc cestovat po posteli, kam se jí zachce. O tom, jak často měnit lůžkoviny a ručníky, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve