Zařiďte si domácnost v kombinaci černé a bílé. Působí hezky, elegantně a čistě

 Dům 
08. září 2019 12:55 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
K bílým stěnám se hodí tmavá sedačka Depositphotos
Říká se, že v jednoduchosti je krása. Platí to i pro dům nebo byt, jehož interiér vybavíte v kombinaci černé a bílé. Bude to působit hezky, elegantně, čistě a nevzbudí to dojem přeplácanosti.

V dnešní době existuje nepřeberné množství barev a materiálů, které si člověk může dát do bytu. Je to od bílé přes žlutou a červenou, růžovou a fialovou, modrou a zelenou až po hnědou a černou. V materiálech lze zvolit vše od dřeva přes kámen až po umělé materiály, záleží na libosti člověka a finančních možnostech.

Nevyjdou z módy

Černá a bílá patří mezi nejoblíbenější barvy lidí. Nemusí to být znát jen na oblečení nebo autech, použijte své oblíbené barvy i v domácnosti. Černá a bílá nikdy nevyjdou z módy, takže se nemusíte bát toho, že sáhnete vedle.

Obecně platí, že stěny by měly být bílé, ale nebojte se jednu vymalovat načerno. Bude to působit pěkně v kontrastu s jinými stěnami nebo bílým nábytkem. Zatímco bílou můžete zvolit na stěny i třeba obklad, černou pak budete mít kuchyň, nábytek, sedačky i doplňky.

Černá podlaha

Černou ale můžete využít i na podlahu, na niž potom položíte bílý nábytek, nebo jej také zkombinujete s černou stejně jako stěny. Obecně platí, že pokud je váš byt tmavý, na větší plochu použijte bílou, která opticky zvětšuje a dodá místnosti na oko více prostoru. Pokud máte malý byt, černou podlahu nevolte, protože byste ho ještě více zmenšili.

Na podlahu se bude v takovém případě hodit bílá stejně jako na většinu stěn. Černou pak volte na jiné věci jako například kuchyň. Obklady by v takovém případě měly být bílé a naopak. Pamatujte ale na to, že příliš mnoho černé škodí, byt může opticky zmenšit a také může působit na člověka negativně. Na druhé straně ani příliš mnoho bílé není dobré, protože by si návštěva mohla připadat jako u zubaře nebo v ordinaci lékaře.

Nábytek a doplňky

Jakmile si rozmyslíte, jakou barvu bude mít podlaha a stěny, promyslete tedy kuchyň a obklady a také koupelnu, která se opět může nést v černé a bílé barvě. A potom už můžete doladit další nábytek a doplňky, které byt ještě více vyšperkují.

Ve světlém prostoru se bude vyjímat černá sedačka nebo pohovka, černé křeslo, ale i například černý stůl nebo skříně. Pokud máte světlou podlahu, jistě nic nepokazíte tmavým koberečkem. Použít ho lze v obývacím pokoji, ale taky v ložnici, kde můžete ve stejných barvách vybrat postel. Barvy se hodí i na chodbu, kde opět můžete použít kobereček a také černý nebo bílý věšák.

Konvice i odkapávač

V černé a bílé se mohou nést i doplňky jako sošky, misky na jídlo, košík na brýle nebo noviny a ovladače od televize, ale také truhlíky na květiny, stolek pod televizi, žehlicí prkno i samotná žehlička. Stejné je to s hodinami na stěně, varnou konvicí na kuchyňské lince nebo odkapávačem nádobí.

Do koupelny pořiďte ručníky v černé a bílé barvě, doplňte je podobnými župany i poličkami na kartáčky na zuby a podobně. V ložnici se může v kombinaci dvou nejoblíbenějších barev nést povlečení, které klidně zvolte proužkované. Odlišovat se nemusejí ani stolní lampičky, lustry a světla. Jak pracovat s barvami při zařizování domácnosti, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47