Nezabíjejte tento drobný hmyz. Ve vaší domácnosti je velice užitečný

 Ostatní 
09. září 2019 09:15 / Blanka Štiková
  1
📷
2 fotografie v galerii
Štírci jsou dravci živící se především roztoči Shutterstock
Vypadá jako malý štír a můžete ho najít u vás doma. Je všude kolem nás, ale kvůli jeho velikosti ho uvidíte nejspíše jen výjimečně. Pokud jste ho někdy spatřili, tak jste jistě uvažovali, zda je k něčemu dobrý nebo jde o škůdce. Tento drobný hmyz je rozhodně užitečný.

Doma vám štírek domácí totiž pomůže od roztočů a včelám zase pomůže od kleštíka včelího. Takže až ho příště uvidíte, nechte ho v klidu ve vašem příbytku likvidovat škůdce.

Co se o štírkovi ví?

V České republice je přibližně 38 druhů štírků, ve světě pak kolem 3 300. Štírek domácí (Chelifer cancroides) je druh štírka z čeledi štírkovití. Jde o malého pavoukovce, který žije 1 - 3 roky v závislosti na prostředí. Tento členovec vzhledem připomíná štíra, ale na rozdíl od něj je mnohonásobně menší (měří přibližně 2,5 - 4,5 mm) a pro člověka není nebezpečný.

Kde ho najdete?

Štírek se vyskytuje hlavně v lidských příbytcích, jeho potrava se hojně nachází v hromadící se špíně, proto jsou pro něj v domácnosti ideální rohy kuchyní a koupelen. Ale naleznete ho i v knihovnách, včelích úlech či v hrabance. Klepítky se štírci umí přichytit na jiného živočicha, a tak se jako černý pasažér přemisťuje do jiné lokality.

Co a jak štírci loví

Štírci jsou dravci živící se především roztoči, pisivkami či malými larvami hmyzu. Pro člověka jsou tedy užiteční. Likvidují různé druhy roztočů včetně kleštíka včelího. Klepítka (pedipalpy) štírka jsou nástrojem k lovu kořisti. Svoji oběť paralyzuje pomocí jedové žlázy na klepítkách. Jejich jed je však pro člověka zcela neškodný, štírek není schopen ani proniknout přes lidskou kůži.

Pomáhá i u včelstev

Vítanými hosty jsou štírci i ve včelích úlech, tam jsou totiž rovněž velmi užiteční. Hubí tam velmi nebezpečného parazitického roztoče kleštíka zhoubného neboli kleštíka včelího. Ten parazituje na včele východní a včele medonosné. Způsobuje jim infekční onemocnění varroázu, neboť je přenašečem virových onemocnění. Dále čtěte: Mouchy přenášejí stovky druhů bakterií a do jídla se vám nejspíše i vyzvrací. Tipy, jak na ně vyzrát bez chemie.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Móda a kultura: Jak kulturní rozmanitost ovlivňuje módní trendy?

Styl

Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu. Důvod vás možná překvapí

Tech

8 mýtů o hybridech, které vám brání vytěžit z tohoto pohonu maximum