Dbejte na zdraví vašeho psa a chraňte v zimě jeho tlapky

 Mazlíčci 
25. listopadu 2018 11:36 / Martina Langová
  0
📷
4 fotografie v galerii
I když to tak na první pohled nevypadá, jsou tlapky citlivou částí těla Pixabay
Zima zaútočila v plné síle, a zatímco my se choulíme v kabátech a silných bundách, naši psi stále chodí „naboso“. Pokud však jejich tlapky nezačneme chránit, mohou to šeredně odnést.

V obchodech jsou sice k mání boty pro psy, ale ne každému sedí, a ne každý pes je ochoten je bez odmlouvání nosit. Naštěstí existují i další fígle, jak ochránit tlapky našich čtyřnohých mazlíčků.

Nízké teploty a sůl

Největším strašákem jsou v tento čas teploty pod bodem mrazu. Jakmile se teplota pohybuje kolem nuly, jsou již tlapky zvířat ohroženy. Pamatujte také na to, že u země je mnohem větší zima, než ukazuje doma na okně náš teploměr. Kůže na tlapkách však trpí v tento čas i z dalších důvodů. Pomineme-li nerovnosti a kamínky, pak je nebezpečný také led nebo nasolené chodníky. Zatímco ostrý led může tlapku i naříznout, sůl ji následně může doslova „rozežrat“.

Rady pro pohodlí a zdraví vašeho psa:

1. Preventivní ochrana – než vyrazíte na procházku, namažte vašemu psovi důkladně tlapky. Můžete použít mastný balzám (nesmí ve složení obsahovat vodu), vazelínu nebo obyčejné sádlo. To jej ochrání před agresivní solí, případně jiným posypem.

2. Ponožky nebo boty – obojí je k sehnání v zoo-shopech. Ne všechna zvířata však tyto doplňky dobře snáší. Nezbude vám nic jiného, než je jednou koupit a vyzkoušet, zda vašemu zvířeti budou vyhovovat. Pokud ano, jde o nejúčinnější ochranu před vnějšími vlivy.

3. Péče po procházce – jakmile se domů vrátíte, tlapky důkladně omyjte vlažnou vodou a natřete kokosovým olejem nebo krémem. Ideálně hojivým, například s měsíčkem lékařským nebo arnikou. Pomohou ochránit tlapky a navíc hojí případné defekty.

4. Zastřihněte chlupy mezi prsty – a nejen jednorázově, ale dělejte tuto proceduru pravidelně. Týká se to pochopitelně zejména psů s dlouhou srstí. V chloupcích se snadno zachytávají nečistoty, sůl i zmrzlá voda. Ostříhané packy se mnohem lépe udržují.

5. Pravidelná kontrola tlapek – po každé procházce svému zvířeti zkontrolujte packy. Pokud je někde nějaký defekt, tak jej ošetřete. A případné nečistoty důkladně odstraňte. Zbavte jej i drobných kamínků, které se zasekly mezi drápky. S kdejakým problémem nemusíte hned k veterináři, vyzkoušet můžete i spoustu alternativních metod.

Vyrobte pejskům domácí měsíčkovou mast na ochranu tlapek

Co budete potřebovat?

  • 50–80 g sušeného měsíčku
  • 500 g domácího nesoleného sádla nebo bambuckého másla

Jak na to?

Tuk rozehřejeme a přidáme bylinu. Směs párkrát promícháme a odstavíme. Až vychladne, zakryjeme ji pokličkou a dáme do ledničky. Po třech až pěti dnech ji vyndáme, pozvolna rozehřejeme a scedíme přes utěrku. Nalijeme do připravených nádob a dáme prudce zchladit do mrazáku. Rychlost zmrazení je důležitá. Čím rychleji tuk zchladíme, tím bude výsledná konzistence jemnější.

Po třech hodinách vyndáme z mrazáku a necháme při pokojové teplotě uskladněné. Důležité je skladování v temnu, neboť na světle nám může tuk oxidovat (žluknout).  Pokud budeme chtít mastičku tužší, tak při výrobě do rozpuštěného tuku přidáme kousek včelího vosku. 

Témata: zvíře, tlapky, packy, zima
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve