Přemýšlíte, co si pořídit do akvária? Vodní dráček je nenáročné zvířátko s mimořádnou schopností

 Mazlíčci 
09. ledna 2019 12:55 / Ema Maxová
  2
📷
6 fotografií v galerii
Nebvyklý obojživelník s velmi výraznými žábrami vypadá v akvárku efektně Shutterstock
V nabídce zverimexů objevujeme stále častěji zcela neobvyklé domácí mazlíčky, které nám nejen dokážou zpříjemnit život, ale navíc působí jako mimořádně efektní živá dekorace. V akváriu můžete kromě rybek chovat i obojživelníky, kteří souš téměř nepotřebují. Péče o tyto neobyčejně zajímavé tvory není složitá a zvládnou ji i začátečníci.

Pozornost chovatelů přitahuje zejména vyšlechtěný albinotický axolotl mexický (Ambystoma mexicanum). Na rozdíl od svých tmavě zbarvených divokých předků má narůžověle bílé tělo a krvavě rudé žábry. Říká se mu i vodní dráček či tygří mlok. I tento nenáročný obojživelník však potřebuje stálou péči a znamená závazek na hezkých pár let.

Pokud celý život toužíme po akváriu a právě k letošním Vánocům jsme se rozhodli konečně si toto přání splnit, můžeme si do něj pořídit zcela neobvyklého a netradičního nájemníka. Axolotl americký, kterému se u nás říká vodní dráček, se řadí mezi zvířátka naprosto originální.

Nebvyklý obojživelník s mimořádnou schopností

Nebvyklý obojživelník s velmi výraznými žábrami vypadá v akváriu spíš jako výstřední módní doplněk. Většinou je barvy šedé nebo krémové, žábry má růžové, v dospělosti dorůstá až 35 centimetrů a dožívá se až dvaceti let.

Vodní dráček se vyznačuje mimořádnou schopostí - dokáže obnovovat ztracené části těla. To ale rozhodně neznamená, že s ním můžeme zacházet nešetrně. Je totiž zapsán v listině chráněných živočišných druhů, takže bychom se podle toho k němu měli také chovat.

Co potřebuje k životu?

Neobvyklý mazlíček potřebuje k pohodlnému životu alespoň padesátilitrové akvárium, v němž by měla být udržována teplota vody na 20 stupních Celsia. Dno akvária posypte jemným štěrkem. Dráčci si potrpí na velmi pestrou stravu. Je třeba krmit masitou potravou, jako jsou žížaly, nitěnky, libové kousky syrového masa a jakákoliv další živočišná potrava, na kterou svou silou stačí. Bohužel i akvarijní rybky, takže pokoušet se o společný chov je předem odsouzeno k nezdaru.

Zbytky takové hostiny by mohly vodu v akváriu velmi brzy znečistit, proto je nezbytný výkonný filtr a jeho častá výměna.  

Dráčka pořídíte za pár korun

Pokud pomineme pořizovací náklady nového akvária, je vodní dráček velmi malá investice. Zhruba sedmicentimetrové mládě pořídíme zpravidla za pouhých pár korun. Pohlaví poznáme podle kloaky, která je u samců zduřená. Pokud budeme chtít dráčky množit, budeme jim muset snížit teplotu vody na 12 stupňů Celsia.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47