Vypěstujte si vlastní eukalypt, provoní nádhernou vůní celý váš byt a pomůže s nemocemi z nachlazení

 Zahrada 
27. listopadu 2018 07:26 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
V létě bude eukalypt odpuzovat hmyz i komáry Shutterstock
Pokud existuje nějaká rostlina, která si hravě poradí s nemocemi z nachlazení, pak je to právě eukalyptus. Pořídit jej můžete jako éterický olej, součást některých čajových směsí anebo si jej sami doma vypěstovat.

Vypravíte-li se do zahradnictví, pak se ptejte po rostlině jménem blahovičník kulatoplodý. Právě tak se totiž eukalyptus jmenuje. Pokud má vhodné podmínky, vyroste z něj poměrně rychle strom.

Okrasa obýváku

Velikost stromu však ve svém obýváku neočekávejte, ale s velkou a statnou rostlinou při vhodných podmínkách počítat můžete. Roste velmi rychle. Výhodou této rostliny je i to, že není příliš náročná. Potřebuje jen dostatek denního světla a také pravidelnou zálivku. Ale pozor – přelívat není povoleno. Zalévejte ji vždy s citem.

Rostlina vám za odměnu provoní nádhernou vůní celý byt. V létě pak bude odpuzovat hmyz i komáry. Ne nadarmo patří mezi repelentní rostliny. Pokud budete chtít eukalyptus během teplých měsíců v roce umístit ven, pak jej rozhodně dejte někam k venkovnímu posezení. Budete mít klid od vos, komárů a dalšího obtížného hmyzu.

Venkovní pěstování

Pokud blahovičník teď zasadíte, můžete jej koncem jara přesadit ven. Ale moc se to nedoporučuje. Nevydrží následnou tužší zimu a problém může nastat i s nesnášenlivostí okolních rostlin. Blahovičník totiž značně okyseluje půdu, ve které roste. Tím pádem zabraňuje ostatním rostlinám, aby se jim v jeho blízkosti dařilo.

Tedy vše, co je blízko kolem něj, poměrně rychle uhyne. Lepší volbou je pořídit velký květináč a blahovičník podle ročního období přesouvat z obýváku ven a naopak. Kromě eukalyptu však můžete na své zahradě pěstovat i spoustu dalších netradičních rostlin.

Omamná vůně

Eukalyptová vůně, kterou velmi dobře známe, je vlastně blahovičníková silice. Aromatická látka, která na naše tělo působí prostřednictvím čichu. Eukalyptus obsahují jeho listy. Vůně je velmi aromatická a je cítit ve větším okolí rostliny. Tato látka má na naše zdraví pozitivní účinky. Minimálně v oblasti prevence.

Chrání nás před nemocemi z nachlazení. A pokud s námi v domácnosti někdo jiný nemocný je, pak nás může ochránit i před tím, aby se virus či bacil přenesl i na nás.

Rozumné použití

Rozhodnete-li se využívat listy blahovičníku pro podpůrné či léčebné účinky, pak buďte opatrní. V první řadě je nutné vědět, že eukalyptus je látka, která se nesmí užívat vnitřně. Výjimkou jsou pouze čaje či tobolky z lékárny, kde je látka již upravená a přichystaná v množství, které je pro naše tělo neškodné. Domácí experimenty se rozhodně nevyplácí dělat.

Co však zcela jistě můžete vyzkoušet, je inhalace eukalyptu. List, případně listy podrťte, vhoďte do většího hrnce a přelijte horkou vodou. Jakmile zchladne tak, aby to bylo pro vás únosné, dejte si přes hlavu ručník, nakloňte se nad hrnec a inhalujte. Tento recept můžete vyzkoušet v případě, že jste nachlazení nebo se o vás bacily pokoušejí.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47