Rybenky prokousávají cestu dalším parazitům. Vyhubit je můžete snadno i ekologicky

 Ostatní 
10. března 2021 10:11 / Veronika Prášilová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nepohrdnou ani papírem, knihy dokáží nepěkně poničit Depositphotos
Nejčastěji se s rybenkami setkáme v koupelně, ale výjimkou nejsou ani kuchyně a spíže. Mají rády vlhko, a to nemusí být ani nijak veliké. Když se pustí například do obalu od mouky, může do ní proniknout další hmyz. Když je tedy zpozorujete, měli byste proti nim zahájit ofenzivu.

Proti rybenkám se dá pořídit chemický přípravek, ale pokud máte děti nebo domácí zvířata, zkuste raději pomocníky běžně dostupné v domácnosti.

Neviditelný protivník

Rybenky patří mezi bezkřídlý hmyz, který má rád tmavá a především vlhká místa. Tento fakt a také jejich tvar připomínající vodního živočicha jim dal jméno nejen české, ale i v řadě cizích jazyků. Žijí tři roky a množí se v jakémkoliv ročním období tak, že kladou vajíčka. Jelikož se pohybují v šeru, často si jich ani nevšimnete. Zaregistrovat ale můžete okusy na kobercích a podobném textilu, i když ty se dají zaměnit za běžné opotřebení. Rybenky se však mohou pustit i do knih.

Razí cestu jiným parazitům

Jelikož se rybenky živí sacharidy a škroby, ve spíži mohou být jako doma. Když nenajdou zbytky mouky, zrníčka rýže a podobné drobky, mohou se pustit do obalů potravin, do kterých se pak zase mohou dostat moli, mouční červi a jiný hmyz. Rybenky mohou okusovat i kožené výrobky, ale i koupelnové předložky nebo dokonce koberce.

Aby se u vás nezabydlely

Abyste rybenkám co nejvíce znepříjemnili případný pobyt u vás, snižte na maximum vzdušnou vlhkost. Hodně větrejte, podlahu vytírejte do sucha, při vaření používejte odsavač par. V místech, kde se objevují rybenky, zkontrolujte stěny, zda u země nejsou škvíry, odloupnuté tapety, nedoléhající podlahové lišty nebo nejsou poškozené spáry kachliček. Taková problematická místa opravte, čímž rybenkám doslova zavřete dveře. V koupelně se vyplatí i občasné použití parního čističe.

Pomohou brambory i bylinky

Jakmile v místě s výskytem rybenek provedete předcházející preventivní opatření, zkusit ještě můžete následující rady. Vzhledem k tomu, co mají rybenky rády, můžete jim nastražit pasti. Na kus lehce navlhčené látky nebo papíru přes noc nastrouhejte syrový brambor. Ráno bude stačit papír zmačkat a vyhodit. Postup několikrát opakujte. Čtěte také: Nedejte octomilkám šanci. Metod, jak se jich zbavit, je několik, jedna je ale zaručená.

Osvědčila se také sádra, kterou můžete nasypat na kus navlhčeného hadru. Ráno jej propláchněte horkou vodou a večer lov zopakujte. Je také vyzkoušené, že rybenkám nevoní levandule a vanilka, ovšem jen ta pravá. Nebude-li vám líto jednoho vanilkového lusku, podélně jej rozřízněte na čtvrtiny a rozmístěte do rohů místnosti. Nebo do nich nastříkejte sprej se zředěným levandulovým olejem nebo v místnosti rozmístěte pytlíčky se sušenou bylinkou.

Když příroda nestačí

Pokud předchozí rady na rybenky nezabírají a stále se jich nemůžete zbavit, vsaďte na chemické přípravky. Dostanete je v hobby marketech nebo velkých drogeriích, kde vám také doporučí další postup pro úspěšný boj s rybenkami.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Pět věcí, které ženám ničí orgasmus. Prostě se jich zbavte

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod