Skamarádit kočku a psa není tak těžké. Stačí dodržet správný postup

 Mazlíčci 
06. března 2021 11:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Buďte trpěliví, soužití těchto dvou rozdílných povah potřebuje čas Pixabay
Že spolu pes a kočka nemohou být v jedné domácnosti? Omyl. Dokonce mohou být i skvělí kamarádi. Stačí jen vědět, jak na to.

V první řadě je potřeba si uvědomit, že pes a kočka mají zcela odlišné povahy. Zatímco kočky jsou od přírody teritoriální, a pokud doposud nebyly zvyklé sdílet své území s novým členem rodiny, může jim to dělat potíže, psi jsou naopak pravým opakem jejich osobnosti. Jsou společenští, hraví a obvykle jim nedělá problém vyjít s jinými zvířaty. Ale pokud neuznají teritoriální povahu koček, může to vést doslova ke katastrofě. Není však nemožné mezi nimi vybudovat přátelství. Vyžaduje to jen pečlivější přípravu a trpělivost.

Dospělá kočka vs. štěně

Pokud máte doma dospělou kočku a přivedete k ní malé štěně, bývá jejich soužití obvykle jednodušší. Zprvu jej může zcela ignorovat, ale po pár dnech se sama začne k novému členu rodiny přibližovat. Důležité však je, abyste kočce dopřáli stejnou pozornost jako doposud. Kočce také poskytněte dostatek času na jídlo i toaletu, aniž by ji tam malý chlupáč rušil. Stejně tak mu nedovolte, aby kočku honil po bytě. 

Pes vs. kotě

Jak už bylo výše zmíněno, psi obvykle bývají velmi přátelští a často se s kočkou sžijí prakticky okamžitě. Někteří si dokonce kotě dokáží i adoptovat. Ovšem v případě loveckých psů a teriérů je potřeba postupovat opatrně, aby si z kotěte neudělali lovnou zvěř. Dopřejte psovi pár dní, aby kotě jenom cítil přes zavřené dveře, ale nedostal se k němu. Můžete jim také vzájemně vyměnit deku, na které odpočívají. Potom nechejte psa, aby kotě očichal ve vaší náruči. A jakmile mu začne olizovat uši, máte prakticky vyhráno. Podobně postupujte i v případě, že si domů k psovi pořídíte například morče nebo dalšího psa. Více jsme psali zde.

Stejný metr

Jakmile se z kočky a psa stanou kamarádi, stále jim věnujte dostatek pozornosti a snažte se, aby dostávali oba všeho stejně. Tedy, pokud hladíte jednoho, hlaďte také druhého, koupíte-li hračku jednomu, pak obdarujte drobností také druhého člena. Jídlo dávejte oběma ve stejný čas, ale do oddělených misek, a nedovolte, aby si je navzájem očichávali. Je to svým způsobem podobné, jako když si k dítěti pořídite sourozence.  Pokud se vám zdá, že jednomu či druhému není kamarádění po chuti, klidně se vraťte o krok zpět. Hlavně to chce čas.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve