I z úzkého trávníkového pásu můžete udělat krásný rozkvetlý záhon

 Zahrada 
07. května 2021 08:43 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
Místa mezi domy bývají často nevyužitá a prázdná Depositphotos
Průchody mezi domem a sousedním pozemkem často zbytečně živoří. Přitom je to škoda, protože i tuto plochu lze proměnit v krásné kvetoucí místo.

Snad u každého rodinného domu se najdou úzké pásy pozemku, které nebývají nijak využity. Často jsou zastíněné sousedním domem, plotem nebo garáží, a tak na nich obvykle roste jen tráva. V mnoha případech však tvoří vstup z předzahrádky do zahrad. Takže i toto místo bývá často na očích. Proto je škoda jej nechat ležet ladem. Existuje totiž celá řada rostlin, kterým stín a větší vlhko vůbec nevadí. Naopak. 

Hlavně to nepřehánět 

Vzhledem k tomu, že jde o úzké pásy zeleně, měl by se tomu uzpůsobit i výběr rostlin. Těch by nemělo být příliš mnoho druhů a ani barev, aby výsledek nevypadal přeplácaně. Proto volte jeden či dva druhy rostlin a jsou-li kvetoucí, ideálně tón v tónu. Pokud jde o opravdu hodně úzký prostor, soustřeďte se na výběr pouze jednoho druhu zeleně.

Nebojte se bylinek

Při výběru zeleně se snažte vybrat takovou, která je i v době, kdy nekvete, stále zajímavá, například tvarem nebo barvou listů. Nebojte se vysázet na taková místa i bylinky, například tymián nebo rozmarýn, které snesou i sušší půdu. Stejně tak se bude na takovém místě dařit zakrslé čechravě, náprstníkům, bergeniím, škornici, čemeřici, kontryhelu, ostřici. Do vlhkých míst jsou ideální bohyšky, různé druhy kapradin, rodgerzie nebo trávy. Je-li místo naopak hodně na sluníčku, vsaďte na krásnou a vonící levanduli, rozchodníky nebo agastache anýzovou. Při výběru rostlin myslete také na to, že některé z nich mohou být prudce jedovaté, zvláště pro malé děti nebo domácí mazlíčky. Na které květiny si dát pozor jsme psali zde.

Zelená stěna

Pokud máte prostor tak malý, že zde nelze vytvořit žádný záhonek, jsou ideální  popínavé rostliny. Navíc nejsou zpravidla ani náročné na stanoviště. Dařit se bude trubačům, růžím nebo akébiím a v polostínu až stínu se uplatní hortenzie řapíkatá a zimolez kozí list. 

Saďte i do kamínků

Spousta majitelů se snaží místa kolem domů vysypat kamínky nebo štěrkem, které mají pomoci udržete fasádu domu čistou a suchou. Ale i v takovém případě se nemusíte vzdávat zeleně. Na tyto pásy můžete položit květináče nebo osázené truhlíky. A pokud není kamenná vrstva příliš hluboká, můžete do ní vysadit bylinky nebo rozchodníky. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Hollywoodský glamour: Odhalení módních trendů celebrit

Styl

Čtyři ženská znamení, která nemívají štěstí v lásce. Proč tomu tak je a je možné si lásku do...

Dům a zahrada

Vodní kámen zlikviduje konvici, myčku i pračku. Zatočte s ním některou z osvědčených metod