Špatně uskladněné granule mohou zavinit celou řadu zažívacích potíží vašeho psa

 Mazlíčci 
17. prosince 2020 16:46 / Šárka Sokolská
  0
📷
4 fotografie v galerii
I psí granule mohou žluknout nebo zplesnivět Pixabay
I psí granule se mohou snadno zkazit nebo zplesnivět a způsobit tak pejskovi zažívací problémy. Tedy pokud nedodržujete určitá pravidla jejich skladování. Která to jsou?

I když se na první pohled může zdát, že psí granule vydrží všechno a nic se jim nestane, není to pravda. Vlhko, teplo, různí škůdci a plísně mohou mít na kvalitu granulí a následně zdraví vašeho pejska neblahý dopad. Proto je potřeba granule správně skladovat.

Speciální box

Nenechávejte granule jen tak v obalu, v kterém jste si je přinesli z obchodu. Pořiďte si na ně nejlépe barel, box nebo kontejner. Díky tomu zabráníte, aby navlhly nebo se do nich dostali různí škůdci. Jednoduše celé balení granulí, včetně obalu, vložte do boxu a takto je skladujte. Obal totiž pomáhá předcházet kontaminaci krmiva cizorodými látkami. Navíc celý box na krmivo zůstane čistý. Box nezapomínejte zavírat. Pokud je krmivo vystaveno přístupu vzduchu, rychleji oxiduje a žlukne.

Žádné velké zásoby

Vždy kupujte takové množství granulí, aby je pes spotřeboval do tří měsíců od otevření balení. Určitě se vyhýbejte příliš velkým balením, i když jsou třeba za super cenu. I vy sami byste asi nejedli půl roku staré krmivo. I granule totiž podléhají určité expiraci.

Žádná jiná zvířata 

Chováte-li doma ještě jiné mazlíčky jako například králíky, morčata či kočky, které jsou zvědavé a rády si občas smlsnou i na psích granulích, držte je od nich dál. Ty psí totiž nejsou pro jiné druhy zvířat vhodné. A už vůbec ne jako běžné krmivo. Důvod jsme psali zde. Stejně tak dbejte na to, aby se ke krmivu neměli šanci dostat i škůdci jako moli, myši nebo potkani. Právě ti jsou přenašeči celé řady nemocí. 

Správné skladování

Pozor na přílišné teplo, chlad a vlhko. To jsou hlavní faktory, které byste měli brát v potaz při skladování granulí. Určitě je nedávejte do garáže, sklepa, na balkon, verandu nebo chodbu. Prostě na všechna místa, kde bývá chlad a vlhko. Ideální je suché místo s teplotou do 22 °C.

Lhůty trvanlivosti

Na každém balení sledujte datum spotřeby. Nikdy tato čísla nepřehlížejte a při koupi v obchodě nebo objednání granulí z e-shopu si vždy pytel překontrolujte. Stejně tak není vhodné kupovat již rozvážené krmivo z velkého pytle do menších sáčků. Nikdy totiž nevíte, jak dlouho byl pytel otevřený, neznáte ani datum spotřeby a o pravosti kupované značky krmiva ani nemluvě. Někteří obchodníci se takto snaží zbavit prošlého krmiva, které by jinak už neprodali.

Čistota misek je základ

Umíváte misky až ve chvíli, kdy je to skutečně nutné? Chyba. Ani vy byste přeci nejedli z nemytých talířů. A to samé byste měli dodržovat i u vašich chlupáčů. Miska na krmivo by se měla mýt po každém krmení. V opačném případě hrozí vznik infekce, zažívacích potíží i salmonelózy ze slin i zbytků potravy, v nichž se šíří hromada bakterií. 

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Díky mimořádně vysokému množství hořčíku dokáží koupele v epsomské soli ulevit od depresí, bolesti a...

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve