I při domácí oslavě můžete servírovat víno jako profesionál

 Ostatní 
06. října 2018 15:11 / Marie Popelková
  0
📷
4 fotografie v galerii
Nejlépe si pochutnáte na dobře vychlazeném víně Depositphotos
V luxusní restauraci nebo vinárně vám víno vždy naservírují přesně podle pravidel. Ale ani doma se nemusíte o tento zážitek ochudit. Chce to jen vědět, co které víno potřebuje. Asi nejdůležitější je mít podávané víno správně vychlazené.

Abyste byli doma při servírování vína za hvězdu, musíte se naučit pár pravidel. A rovnou zapomeňte na mýtus, že červené víno se chladit nemusí, protože je nejlepší, když má pokojovou teplotu. Všechno je totiž trochu jinak.

Základní pravidla

Pro správnou chuť vína je zřejmě nejdůležitější správná teplota nápoje. Většina vín totiž podle odborníků vyžaduje jistý stupeň předchlazení. A nezapommeňte na to, že při servírování a následném nalití do skleniček stoupne teplota vína přibližně o 2 °C.

Některá vína je také před konzumací vhodné provzdušnit dekantací, tedy přelít z láhve do karafy. Díky tomu lépe vyniknou specifické vlastnosti vína.

Neméně důležité je také vhodný výběr sklenice. Jiná se hodí na červené víno, jiná na šampaňské. O tom, jak vybrat správnou sklenici na alkohol, jsme psali zde.

Největší chyby při podávání vína

Asi nejčastěji se amatéři dopouštějí při servírování vína těchto dvou chyb - červené víno nechávají při pokojové teplotě a studené ukládají ihned po nákupu do lednice.

Výsledkem ale často bývá, že se bílá vína podávají příliš studená a červená zase až moc teplá, což není dobře. Podchlazení vína totiž brání uvolnění chutě i vůně vína a nápoj se zdá fádní. V případě příliš vysoké teploty zase vystupuje do popředí alkohol, víno tak chutná hořce a pálí na jazyku. Chuti vína také velmi ublíží tepelný šok. Uchovávat by se tak mělo ve sklepě nebo v chladicí skříni. V případě, že nemáte možnost víno takto skladovat, můžete pro jeho zchlazení využít i lednici. Víno v ní ale neskladujte příliš dlouho, chlazení v mrazáku se pak raději vyhněte úplně.

O červeném víně se traduje, že má mít pokojovou teplotu. Jenže to už dávno neplatí. Toto nepsané pravidlo pochází z dob, kdy lidé žili v chladnějších domech a ne přetopených panelácích. I pokud máte doma kolem 20 °C, je to na červené víno moc.

Červená vína

Mladá červená, lehká a ovocná vína nachlaďte před podáváním na 8 °C, těžší červená vína pak na teplotu o 4 až 5 °C vyšší. Obecně je vhodné servírovat červená vína ve speciálním košíčku. Zajistíte si tak podobný sklon lahve jako je tomu při uložení ve sklepě, díky němuž zůstanou případné usazeniny na dně. U většiny červených vín, kromě těch jednoduchých a základních, je vhodné provést dekantaci, u velkých těžkých vín dekantujte až několik hodin předem.

Bílá a růžová vína

Bílá a růžová vína suchá, polosladká i sladká si nejlépe vychutnáte, budete-li je servírovat při teplotě 7 °C v nádobě s ledem nebo v chladícím obalu, aby nedocházelo k rychlému zteplání obsahu láhve. Velká silná bílá vína podávejte při teplotě 8 až 10 °C. U velkých bílých vín, obzvláště pak u těch, která zrála delší dobu v sudech, doporučují odborníci také zvážit jejich dekantaci. Víno se pak rozevře a nabídne vám všechny své chutě a vůně. 

Šumivá vína

Šumivá vína by se z důvodu stability teploty měla během konzumace uchovávat v chladící nádobě s ledem a vodou či obalu, který jim zajistí teplotu kolem 5 °C. Dekantace se až na výjimečné případy u těchto vín neprovádí. Šumivé víno se poté pije z úzkých protáhlých sklenek, takzvaných fléten, kde víno získá ideální teplotu 7 až 9 °C.

Portské a sherry

Svá pravidla má i servírování takzvaných fortifikovaných vín, do kterých se buď před, během nebo po kvašení přidává alkohol (například portské nebo sherry). Bílá vína tohoto typu nachlaďte tak, aby měla po vytažení z lednice 10 až 12 °C, mladá červená 15 až 18 °C, starší červená fortifikovaná vína se nechladí a servírují se při pokojové teplotě. Dekantace se u těchto vín většinou neprovádí, výjimkou je ročníkové Vintage Port. Toto víno je vhodné vždy dekantovat, přičemž několik dní před otevřením je třeba, aby byla láhev v klidu.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47