Žádná domácnost se neobejde bez nožů. Víte, jaké se hodí na pečivo a jaké na zeleninu?

 Dům 
09. ledna 2019 15:53 / Marie Popelková
  1
📷
4 fotografie v galerii
Vybrat nůž do kuchyně může být oříšek Depositphotos
Ať už doma rádi vaříte gurmánské speciality nebo se k večeři spokojíte s krajícem chleba a několika kousky salámu, jedno budete mít společné, budete potřebovat nože. A když si pořídíte kvalitní vybavení, hodně vám to usnadní práci v kuchyni.

Bez nože se při vaření obejde asi málokdo. Jde totiž o jednoho z nejdůležitějších kychyňských pomocníků. Jenže pokud si chcete vaření opravdu usnadnit, s jedním typem nože se spokojíte jen horko těžko. Na každý druh činnosti se totiž hodí jiný nůž.

Není nůž jako nůž

Ač se to na první pohled nemusí zdát, parametrů, na které byste při nákupu měli pamatovat, je docela dost. Rozhodně berte v potaz materiál použitý pro výrobu čepele a provedení rukojeti. Neméně důležitou roli hrají i délka a tvar čepele. Dobré je pamatovat i na optimální provedení ostří. Abyste mohli nůž užívat dlouhá léta, postarejte se o jeho adekvátní uložení.

Typy nožů

Pokud si nehodláte hned najednou pořídit celou sadu nožů, ale volíte raději cestu postupného nákupu, musíte si před pořízením nože ujasnit, čemu se v kuchyni nejvíce věnujete, tedy které potraviny zpracováváte nejčastěji. Podle toho pak můžete vybrat ideální nůž do vaší domácnosti. V současné době je k dostání hned několik typů nožů:

  • kuchařské nože
  • nože na zeleninu
  • okrajovací nože
  • nože na pečivo
  • vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky
  • nože Santoku
  • plátkovací nože
  • nože na sýr

V zásadě platí, že první čtveřice se v kuchyních objevuje zdaleka nejčastěji. Jestliže si však potrpíte na dokonalost a komfort, určitě se koupi dalších typů nevyhnete. I přesto najdete dokonce i v řadách profesionálů experty věrné jedinému pomocníkovi, jímž je pořádný kuchařský nůž. O tom, jak nože nabrousit i bez brousku, jsme psali zde.

Kuchařské nože

Dobrý a kvalitní kuchařský nůž je základ. Jde o jediný typ nože, bez něhož se při vaření skutečně neobejdete. Délka čepele se pohybuje okolo 20 cm. Hladké ostří se zužuje směrem ke špičce. Uplatnění nalezne zejména při zpracování masa, ryb, zeleniny, ovoce a všech rozměrově výraznějších surovin.

Tento univerzální nůž zastane obrovské množství práce. Naporcujete s ním kuře, nakrájíte pořádnou flákotu masa na plátky nebo nudličky. Zkrátka zcela podle svého gusta. Bát se nemusíte ani pečiva, ačkoliv řez nebude dokonalý.

Nože na zeleninu

Máte problémy nakrájet česnek nebo cibuli univerzálem s dlouhou čepelí? Potom bezpochyby využijete služeb speciálního náčiní na zeleninu. Délka ostří se pohybuje mírně nad 10 cm, díky čemuž můžete vést mnohem přesnější řez.

Podobně jako náčiní kuchařské, i nože na zeleninu nabízejí širokou škálu možností. Stejně dobře s nimi zpracujete i ovoce nebo zbavíte maso drobných tukových částí.

Okrajovací nože

Do předcházející skupiny někdy řadíme i tzv. okrajovací nože. Jsou ale specifičtější. Jsou vybaveny velmi krátkou čepelí s pevnou špičkou. Spodní část bývá oblá, někdy je vykrojená pro usnadnění loupání potraviny.

Čepel náčiní dosahuje délky pouze 10 cm, díky čemuž je zajištěno snadné a přesné ovládání. Pevnou špičkou bez problémů vyčistíte i skvrny nebo kazy na ovoci a zelenině.

Nože na pečivo

Snad v každé domácnosti se uplatní také nože na pečivo. Jejich vroubkované ostří zajede bez větších problémů i do teplého chleba a ukrojí nádherný krajíc bez porušení kůrky. Použít je můžete s podobnou efektivitou i na kynuté koláče, buchty nebo pizzu. Délka čepele standardně přesahuje hranici 20 centimetrů.

Vykosťovací nože, filetovací nože a sekáčky

Potřebujete často vykostit kus masa a standardní kuchařský nůž neodvede dostatečně dobrou práci? Rozhodně zvažte nákup nože vykosťovacího. Jeho tenká, ze spodu lehce vykrojená čepel zajistí rychlý a snadný průnik zpracovávanou látkou.

Milovníci ryb by si zase měli pořídit tzv. filetovací nože. S jejich pomocí jednoduše oddělíte rybí maso od kůže. Ostří je dostatečně jemné, takže se nemusíte obávat poškození citlivého rybího masa.

Chcete-li nahrubo nasekat maso včetně kostí pro další uložení, jistě oceníte sekáček. Jeho mohutná čepel zajistí, že si snadno poradíte i s obrovskými fláky masa s  tvrdými kostmi.

Nože Santoku

Specifickou kategorii kuchyňských pomocníků představují nože Santoku. Pocházejí z oblasti Asie a vyznačují se zejména dokonalým vyvážením rukojeti a čepele.

Využití je univerzální. Skvěle poslouží při krájení, krouhání i mletí masa. Speciální zahnutí ostří napomáhá při jeho průniku do útrob zpracovávané suroviny. Díky tomu se nenadřete ani při řezání kostí.

Plátkovací nože

Milujete chuť na tenko nakrájené šunky a rádi byste si podobnou lahůdku dopřáli i doma? Potom vám stačí pouze pořádná cihla této pochutiny a kvalitní plátkovací nůž. Tzv. dranžírovací nože jsou osazeny velmi úzkou a dlouhou čepelí.

Nože na sýr

Milovníci sýra rozhodně ocení speciální náčiní vyrobené pro krájení této pochutiny. Na jeho špičce se nachází speciální vidlička zabraňující přilepení plátku. Čepel je děrovaná, což respektuje přirozený charakter cihly sýra.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Tech

České zbrojovky jedou naplno, nyní získaly technologii systému automatického granátometu MK 47