Vypěstujte si doma v obýváku vlastní bio čaje

 Zahrada 
25. listopadu 2018 18:22 / Martina Langová
  0
📷
5 fotografií v galerii
Čaj z vlastnoručně vypěstovaných bylin chutná nejlépe Shutterstock
Můžete si je koupit, ale nikdy nemáte záruku, že zaplatíte za kvalitní produkty. Když si doma vypěstujete vlastní byliny, máte jasno. A navíc si namícháte čaje podle momentální chuti.

Kvalitní sypané čaje jsou vcelku drahé a ty sáčkové ve valné většině nestojí za pozornost. Pokud ano, pak je jejich cena úměrná kvalitě. A i v případě, že má čaj nálepku „bio“, nikdy nemáte skutečnou jistotu, kde a jak byl pěstovaný.

Zimní období

Právě zima je pro pěstování čajových bylin nejvhodnějším obdobím. Hezky v teple domova si můžete doslova „vypiplat“ rostlinky přímo od semínka. A bude se jim dařit. Teplo je totiž přesně to, co ke svému životu potřebují. Na jaře je pak už jako hotové dospělé rostliny můžete bez obav přesadit ven na zahradu s jistotou, že přežijí a nic se jim nestane.

Začínáme sázet

K pěstování čajových bylin budete potřebovat pouze větší truhlík, kvalitní zeminu a vybraná semínka. Nic míň, nic víc. Máte-li děti, můžete je zabavit a sázet s nimi, není to žádná věda. Navíc budete mít v těch podzimních plískanicích doma alespoň kus zelené přírody. Už jen to vám zajistí dobrou náladu. Samotné bylinky pak mohou být prevencí proti nemocem z nachlazení, kterých je v tomto období opravdu hodně.

Podmínky pěstování

1. Pro pěstování čajových bylin se hodí ideálně hliněné truhlíky. Oproti jiným materiálům mají tu výhodu, že propouští ke kořenům bylin vzduch. V tomto směru jsou nejméně výhodné plastové truhlíky, které se pro tento účel vůbec nehodí. V nich by totiž rostliny mohly rychle uhynout.

2. Byliny potřebují světlo. Tedy jediné možné umístění je na okenním parapetu. Jistě se bude hodit také informace, že ani zde nesmíte nechat rostliny jen tak. Aby světlo na byliny mělo pozitivní efekt, musí se dostat k celé rostlině. Ty je proto nutné pravidelně na parapetu otáčet. Bohatě postačí 2x–3x týdně.

3. Čajové byliny nepřihnojujte! Týká se to zimního období. Není nutné dopřávat jim nic navíc. Bylo by to spíš na škodu. Bylinám bohatě postačí takzvaná univerzální zemina ze zahradnictví.

4. Zalévejte přiměřeně. Jednou či dvakrát týdně je pro byliny naprosto ideální. Stačí jim i menší množství vody. V žádném případě je nepřelévejte, tím byste jim ublížili.

5. Pozor na průvan. Studený vzduch byliny rády rozhodně nemají. Pokud je budete vystavovat chladu, začnou odcházet. Neotvírejte u nich tedy okno a dávejte velký pozor na to, aby nebyly umístěné v průvanu.

Nejlepší čajové byliny

Meduňka – je jakousi univerzální bylinkou. Dostane vás do pohody, navodí klidný spánek a pomůže i při začínajícím kašli. Je prevencí proti nachlazení.

Máta – čaj z ní zklidní žaludek a zmírní nadýmání. Pomůže vám při začínající rýmě. Podporuje chuť k jídlu.

Mateřídouška – je ideálním podpůrným prostředkem při nemocech z nachlazení. Je dobrým doplňkem při chřipce či angíně. Pomáhá však také při bolestech hlavy.

Vyrobte si mateřídouškový sirup na nachlazení

Přísady:

  • 1 lžíce čerstvě utržené mateřídoušky
  • 250 ml vody
  • 200 g cukru

Vodu s cukrem vaříme na mírném ohni asi deset minut, poté sundáme z ohně. V této chvíli přisypeme lžíci mateřídoušky a směs přiklopíme pokličkou. Necháme louhovat až do vychladnutí. Pak scedíme a přelijeme do čisté uzavíratelné láhve. Užíváme při nachlazení jednu čajovou lžičku pětkrát denně. Sirup uchováváme v lednici a spotřebujeme ideálně do tří týdnů.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve