Víte, že voda z uvařené rýže má v domácnosti široké využití?

 Ostatní 
09. ledna 2019 10:03 / Ema Maxová
  0
📷
4 fotografie v galerii
Vodu z rýže byste neměli vylévat do odpadu Shutterstock
Voda z rýže je velmi bohatá na vitaminy a minerály a podle odborníků jde v podstatě o malý zázrak, který vám může v mnoha ohledech pomoci. Rýžová voda vám totiž v domácích podmínkách nahradí i luxusní kosmetické přípravky, je skvělým léčivem na celou řadu chorob a ještě vám poslouží k péči o pokojové rostliny.

Většina z nás po uvaření rýže přebytečnou vodu slije do dřezu. Jenže to se dopouští obrovské chyby. Voda z rýže totiž do kanalizace rozhodně nepatří. Existuje pro to několik velmi pádných důvodů. Vyzkoušejte alespoň některé z nich a využijte rýžovou vodu ve svůj prospěch. 

Po celá staletí asijské ženy využívají rýžovou vodu pro péči o své vlasy a pleť. Vodu z uvařené rýže jednoduše přelijte do skleněné nádoby a dejte na chvíli do lednice. Jakmile je voda studená, je připravena k dalšímu použití. Vodu můžete uchovávat v chladničce v uzavřené nádobě přibližně týden.

Použít ale můžete i vodu z nevařené rýže. Zrna nejprve propláchněte, abyste je zbavili nečistot. Pak tvrdou rýži dejte do misky a zalejte vodou. Promíchejte a nechte 10 až 15 minut odstát. Vodu pak stačí scedit a dát do skleněné nádoby.

Hnojivo pro pokojové rostliny

Voda z rýže obsahuje mnoho látek, které jsou běžně součástí kupovaných hnojiv pro rostliny. Obzvláště dusík, draslík a fosfor zajistí rostlinám potřebnou výživu a vitalitu.

Voda se může používat na zalévání rostlin maximálně 2x týdně. K tomuto účelu můžete použít vodu z nevařené rýže i tu z vařené. V tom případě by ale měla mít pokojovou teplotu a neměla by obsahovat sůl.

Rýžová voda léčí i řadu nemocí

  • Předchází zácpě - rýžová voda je bohatá na vlákninu a usnadňuje pohyb potravy ve střevech. Kromě toho její obsah škrobu podporuje růst prospěšných střevních bakterií.
  • Zabraňuje dehydrataci - při náročných fyzických aktivitách ztrácí naše tělo hodně tekutin prostřednictvím potu. Rýžová voda je výborný způsob, jak doplnit nejen tekutiny, ale i ztracené minerály a elektrolyty.
  • Srazí teplotu - rýžová voda se často používá při léčbě horečky, protože zabraňuje ztrátě tekutin. Dále dodává tělu živiny a urychluje proces hojení.
  • Léčí průjem - voda z rýže pomáhá nejen při zácpě, ale také při průjmu. Je účinným prostředkem na průjem jak u dospělých, tak u dětí.
  • Předchází rakovině - pravidelné pití rýžové vody dokáže předcházet některým druhům rakoviny, hlavně u orgánů trávicího traktu, jako jsou žaludek či tlusté střevo.
  • Předchází Alzheimerově chorobě - některé zdroje říkají, že voda z vařené rýže dokáže bránit i propuknutí Alzheimerovy choroby. Vědecky to ale zatím prokázáno není.

Rýžová voda pro krásnou pleť i vlasy

Napadlo vás někdy vodu z uvařené rýže znovu použít, i když na něco úplně jiného? Inspirujte se starodávnou a věky věků používanou tradicí asijských žen, které tuto vodu, bohatou na minerály a vitaminy, používají na svou pleť a vlasy.

  • Výzkumy prokázaly, že rýžová voda zlepšuje elasticitu vlasů a snižuje povrchové tření. Obsahuje inositol, vitamin skupiny B, což má obnovující schopnosti pro poškozené partie vlasů. Ne nadarmo je inositol označován za vitamin mladí. Inositol zůstává ve struktuře vlasů i po jejich opláchnutí. Zároveň tak působí jako prevence a ochrana před případným poškozením.
  • Pravidelné koupele vlasů rýžovou vodou zlepšuje poddajnost vlasů. Mimo jiné aminokyseliny obsažené v rýžové koupeli posilují vlasové kořínky, podporují objem vlasů a zanechají vlasy hebké a lesklé.
  • Rýžová voda nemá blahodárné účinky pouze na vlasy, ale také na pokožku. Díky uklidňujícím a chladícím účinkům se rýžová voda stala nedílnou součástí ajurvédské medicíny. Rýžovou vodou se běžně ošetřují zanícené oblasti kůže.
  • Voda z rýže má také velmi silné hydratační, antioxidační a léčivé vlastnosti, které napomáhají posílit mikrocirkulační oběh pokožky, zabraňují vzniku stařeckých skvrn a zmírňují případnou podrážděnost a zánětlivost. Pokožka tak bude čistá, svěží a dostatečně hydratovaná. Rýžová voda dokonce dodá pokožce a vlasům lehkou ochranu před silným slunečním zářením.

Vlasová koupel - po běžném umytí si vlasy opláchněte ještě rýžovou vodou a nechte tekutinu ve vlasech působit dvě až tři minuty a pak opláchněte. Vaše vlasy budou mnohem lesklejší a hlavně pevnější. Rýžová voda totiž dokáže vyplnit trhliny ve struktuře vašich vlasů.

Pleťová koupel - pro čistění a rozzáření pokožky můžete použít rýžovou vodu smíchanou s pár kapkami citronové šťávy a levandulového či jiného oblíbeného esenciálního oleje. Takto ošetřená pokožka bude hladká, pružná a rozzářená. Vlasy budou hydratované, hebké a plné lesku. Ve směsi můžete také nechat trochu zrnek rýže pro peelingový efekt.

Témata: voda, rýže, zdraví, krása
Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve