Co dělat, když vašeho mazlíčka napadne jiný pes

 Mazlíčci 
11. ledna 2020 07:19 / Marie Popelková
  16
📷
4 fotografie v galerii
Rvačka psů může skončit zraněním Depositphotos
Klidná procházka se psem se může ve mžiku změnit v nepříjemný problém. Stačí, aby kolem prošel jiný pes, který se do vašeho mazlíčka pustí a pokouše ho. Pokud něco takového nastane, odhoďte vztek a vše řešte s chladnou hlavou.

Přijdete unavení z práce a jdete si vyvětrat hlavu se psem, který vás vítá už ve dveřích. Procházka na vzduchu a dobrý pocit z přírody se může rychle rozplynout, když se objeví jiný pes a na toho vašeho zaútočí.

Vrčení a štěkání

Psi se někdy očichávají a dovádějí spolu jako kamarádi, někteří si ale chrání své území nebo naopak ze strachu štěkají, aby sami vzbudili strach. Vrčení a štěkání pak může přerůst ve větší konflikt, který může skončit i pokousáním.

Pokud se to stane, zachovejte chladnou hlavu. Zmatek, křik, obviňování ani násilí nic nevyřeší, naopak se situace ještě zhorší. Pokuste se zvířata oddělit a držet je od sebe v bezpečné vzdálenosti. Dejte si ale pozor, ať taky nepřijdete ke zranění.

V této chvíli není dobré situaci hrotit, takže za sebe nenechejte mluvit emoce. Naopak se snažte domluvit s majitelem druhého psa, abyste zkontrolovali případná poranění a rozsah zranění a zajistili psovi nebo oběma psům první pomoc. Pokud vše budete řešit s klidem, lehce si s majitelem druhého psa předáte kontakty a snáz zajistíte očkovací průkazy. Později můžete řešit, kdo udělal jakou chybu a jestli se bude finančně podílet na ošetření vašeho psa.

Skrytá poranění

Drobná poranění ošetřete psovi sami vodou nebo dezinfekčním preparátem. Hodí se i dezinfekce na snížení bolesti a urychlení hojení. Skrytá poranění ale jen tak neodhalíte a musíte je nechat na veterináře, který musí řešit i případný šok psa. Vždy si uvědomte, že rána po kousnutí je zhmožděná a nemusí jít zcela vidět úplné poškození tkáně. Proto se vám může zdát, že to nic není, přitom může být rána velká.

Pokud se vám něco jen trochu nezdá, je lepší zajet k veterináři, který psa prohlédne. Vyšetření a následná léčba bude mít zásadní vliv na zdraví psa. Pokud veterináře nenavštívíte, riskujete, že se rána zanítí a přeroste v něco horšího, nemusíte ani odhalit vnitřní zranění, které by zvíře mohlo stát život. Myslete na to, že je lepší jít k veterináři zbytečně než pozdě. O nejlepších psech na hlídání jsme psali zde.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008