O vánočních svátcích číhají na vaše psy mnohá nebezpečí. S těmito tipy předejdete katastrofě

 Mazlíčci 
18. prosince 2020 11:50 / Kateřina Kofroňová
  0
📷
6 fotografií v galerii
V období Vánoc je potřeba být na pozoru Depositphotos
Vánoce přinášejí do domova moho změn, které se naši zvědaví psí mazlíčci vrhají nebojácně objevovat a důkladně prozkoumávat. Mohou tím však způsobit škody nejen na našem majetku, ale také si mohou přivodit nepříjemné zdravotní, ba někdy dokonce život ohrožující komplikace. Je jen na nás, abychom jim v tom zabránili.

Vánoce jsou krásné období, při kterém se celý chod domácnosti změní. Najednou to doma nejen jinak vypadá, ale i jinak voní, členové domácnosti se chovají jinak, poletují, jsou často ve stresu z nakupování dárků, děti se naopak starají jen o čokolády v adventním kalendáři a na psa zbývá jen minimum času.

Psi jsou zvídaví tvorové a co neznají, očmuchají, povalí nebo ochutnají. Vánoční režim narušuje jeho běžnou rutinu a vlivem stresu si může způsobit nepříjemná poranění či dokonce otravu. To poslední, co si přejete, je, abyste museli na Štědrý večer se psem na pohotovost. Jak minimalizovat rizika a jak psovi pomoci v případě potřeby, se dočtete v následujících řádcích.

Svíčky a prskavky

Nikdy za celý rok není doma tolik zapálených svíček, jako tomu je právě o Vánocích. Brzká tma, venkovní chlad a romantika a nostalgičnost zapálených svíček k Vánocům zkrátka patří. Je potřeba je ovšem umístit z dosahu psa, aby se nemohl popálit, nebo zvrhnout svíčku a tím způsobit škodu nebo zapálit nábytek. Ideální volbou jsou umělé LED svíčky, u kterých nehrozí žádné nebezpečí.

Vánoční pochoutky

Mnoho lidí nedokáže odolat psím očím, které po celou dobu štědrovečerní večeře upřeně zírají na to, jak do sebe házíme jednu lahůdku za druhou. V takové chvíli pod tíhou Vánoc leckdy polevíme a psu dáme ochutnat, ať z toho také něco má. A on z toho opravdu může něco mít. Přinejmenším průjem, který pokazí další průběh Štědrého večera. Může to ale také skončit zapíchnutou kůstkou v tlamě nebo jícnu a výletem na kliniku. Pokud chcete svého psa na Vánoce něčím potěšit, upečte mu jeho vlastní cukroví. Stačí smíchat rozemletá kuřecí játra s vločkami v poměru jedna ku jedné, upéct, rozkrájet na kostičky a odměňovat dle chuti. Je to zdravá nezávadná odměna, po které se pes utluče. Nebo zkuste upéct některé z těchto laskomin.

Jedovaté rostliny

Když už jsme u těch trávicích obtíží, je třeba dávat také pozor na rostilny, které na Vánoce kupujete. Některé z nich jsou totiž pro psy jedovaté a při jejich náhodném pozření mohou končit silnou otravou. Patří mezi ně především vánoční hvězda a jmelí. Vánoční hvězdy si pes pravděpodobně sám od sebe nekousne, ale hravé štěně může nevhodně umístěný květináč převrhnout a květinu rozcupovat, přičemž části pozře a otrava je na světě. Stejně tak kuličky jmelí může pes zaměnit za něco k snědku, když to celým bytem voní nespočtem lahůdek. Vždy je proto umisťujte v dostatečné vzdálenosti z dosahu psa. Pokud i tak zaznamenáte, že pes možná něco z vaší květinové výzdoby pozřel, dejte mu tabletu s aktivním uhlím, ovšem pozorujete-li u něj křeče, dýchavičnost nebo jiné projevy otravy, neváhejte a ihned psa odvezte na veterinární kliniku nebo pohotovost.

Vánoční stromeček

I samotný vánoční stromeček může způsobit psu nepříjemná poranění. Psy vůně stromku láká, někteří pod něj zalézají, jiní mohou mít chuť si ozdobičky brát a hrát si s nimi nebo tahat za řetěz. Velkým lákadlem může být i čokoládová kolekce či perníčky místo ozdobiček. Pes se může pozřením velkého množství otrávit, ale také na sebe může stromek strhnout. Pokud se jedná o stromek větších rozměrů, který je plný skleněných ozdob, může při pádu psa nebezpečně poranit. Ale nejen jeho, třeba i kolem procházející či plazící se dítě.

Jak to ale vyřešit? Vzdát se stromku asi nechcete. V první řadě musí být stromek usazen ve stabilním stojanu, který se jen tak nezvrhne. Stromeček by také měl být na místě, kolem kterého pes tak často nechodí. Velký strom můžete pro jistotou připevnit i provazem ke zdi nebo upevněnému nábytku. Zvažte použití skleněných ozdob, které mohou samy spadnout a psu způsobit řezné rány nejen v packách či tlamě. Stojany, které mají nádobu na vodu, mohou být pro psa nebezpečné, protože do vody se mohou ze stromu vylučovat nebezpečné látky. Buď je nepoužívejte, nebo vodu zakryjte.

V případě pořezání zastavte krvácení, například tlakovým obvazem, očistěte ránu čistou vodou, pokuste se ostříhat překážející srst a desinfikujte ránu. Pokud najdete střep, odstraňte jej pinzetou. Na každý pád se vydejte k veterináři, aby se tlapka vašemu pejskovi nezanítila.

Světelné řetězy

Velké nebezpečí mohou pro psy znamenat i elektrická světýlka. Především štěňata mohou z nudy či zajímavosti začít okusovat kabel, což pro ně může končit i smrtí z důvodu zásahu elektrickým proudem. Proto je vždy lepší kabel před psem co nejlépe skrýt.

Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Celý svět zasáhla zpráva o rakovině princezny Kate. Její mladší bratr James zveřejnil dojemný vzkaz a...

Styl

Umělá inteligence už vylepšuje i chuť piva nebo čokolády

Tech

Peugeot získal podeváté v historii ocenění za design, tentokrát s novým SUV fastbackem 3008