I v malém bytě může návštěva pohodlně přespat. Stačí vybrat správnou nafukovací postel

 Dům 
10. ledna 2019 12:37 / Marie Popelková
  0
📷
5 fotografií v galerii
Návštěva u vás může přespat pohodlně Shutterstock
Když ke komukoliv přijede návštěva, obvykle lidé přemýšlí, kam ji uložit. Někdo má doma celý pokoj pro hosty, takže žádné dilema neřeší. Když ale bojujete s každým centimetrem, zdá se být přespání návštěvy nereálné. Naštěstí to tak není, stačí si pořídit nafukovací postel.

Nafukovací postel, respektive matrace, rozhodně nezajistí takový komfort jako běžná matrace, ale jako prozatímní řešení je ideální. Na rozdíl od klasické matrace totiž ve složeném stavu nezabere skoro žádné místo. Díky své skladnosti ji uvítá každá rodina, která žije v malém bytě, ale ráda u sebe doma nechá čas od času přespat své známé či příbuzné.

Na doma i do přírody

Nafukovací postel lze pořídit už za pár stokorun, většinu lepších modelů koupíte za asi tisíc korun, za kvalitnější výrobek ale dáte i čtyřnásobek. Vybere si tak každý. Výhodou nafukovací matrace je, že ji využijete doma i venku. Pokud tedy s rodinou rádi kempujete, určitě se vyplatí na nafukovací matraci nešetřit. Na kvalitnějším modelu se totiž podstatně lépe vyspíte, což v případě několikadenní dovolené rozhodně oceníte.

Pokud naopak počítáte s tím, že matraci vytáhnete ze skříně jen jednou za čas, když k vám dorazí návštěva, klidně se spokojíte i s levnějším typem. Pokud ale návštěvě hodláte připravit pohodlné spaní, pořiďte si matraci kvalitnější, záleží na vašich finančních možnostech.

Jak vybrat nafukovací postel

Mnoho modelů nafukovacích postelí má různé parametry. A v těchto parametrech nemusí být úplně jednoduché se vyznat. Poradíme, na co se při koupi nafukovací postele zaměřit.

Nosnost

Jedním z nejdůležitějších parametrů je nosnost daného modelu nafukovací postele. Při výběru byste měli vybírat postel podle toho, kdo na ní bude spát. Pokud na ní bude spát více lidí, vždy ji vybírejte podle nejtěžšího člověka. Matrace by měla mít jistou rezervu navíc. Nikdy nafukovací postel nepřetěžujte nad doporučenou a maximální nosnost. Nafukovací postele unesou až 400 kg váhy.

Materiál postele

Před zakoupením nafukovací postele je dobré se podívat na to, z jakého materiálu je vyrobena.

Některé modely jsou vyrobeny pouze z plastu. U lepších modelů se můžete setkat s tím, že je jejich povrch potažen speciálním materiálem, který zvyšuje váš komfort.

Nejlepší jsou nafukovací postele, které jsou potažené semišem. Pokud budete spát pouze na čistě plastové matraci, budete se na ni v létě potit a v zimě se budete potýkat s chladem.

Rozměr

Další parametr, který nesmíte opomenout, je celkový rozměr nafukovací postele. Měla by být dostatečně veliká, abyste se na ni vešli.

Při výběru nafukovací matrace se setkáte se dvěma udávanými parametry. A to s rozměrem při vyfouknutém složeném stavu a plně nafouknuté posteli.

První údaj (rozměr ve složeném stavu) se hodí pro to, abyste věděli, zda se vám matrace vejde na vhodné místo, kde ji budete chtít skladovat.

Rozměr plně nafouknuté postele vám slouží k tomu, abyste věděli, zda se na ni vejdete a zda se vám postel podaří dát na místo, kde na ní budete chtít spát. To se hodí například pokud plánujete na matraci spát ve vašem autě nebo ve stanu, kde je málo místa. Vybírejte si vhodnou délku postele a přemýšlete také o její šířce.

Výška

S rozměrem souvisí také výška postele. Ta především ovlivňuje pohodlí a jak dobře se na ní kdokoliv vyspí. Většinou platí, že čím je daná matrace vyšší, tím je pohodlnější a lépe se na ní spí.

Pokud si ale hodláte domů pořídit matraci pro občasné přespání návštěvy i pro vaše pravidelné výlety do přírody, zvolte raději nižší matraci, která je v tomto ohledu praktičtější. Pokud naopak budete používat nafukovací postel v prostorově neomezených místech, rozhodně si vybírejte co nejvyšší matraci.

Nafukování

Zajímejte se také o to, jak se matrace dá co nejlépe nafouknout. Většinou si k matraci můžete přikoupit různé příslušenství, které vám s nafukováním matrace pomůže. Nemusíte se tak spoléhat jen na dostatečnou kapacitu svých plic.

Můžete si zakoupit matraci buď s integrovaným kompresorem, nebo dokoupit kompresor zvlášť či ji nafukovat vlastním dechem nebo nožní pumpou. Záleží jen na vás, který typ upřednostníte.

Nevýhody nafukovací postele

Rozhodně byste si ale neměli nafukovací matraci pořizovat místo klasické postele. Z dlouhodobého hlediska není na nafukovacích postelích moc zdravé spát, a to hned z několika důvodů. Jednak tyto postele neberou v potaz žádné ohledy na ženské a mužské potřeby, váhu či rozložení těla. Navíc neposkytují žádnou oporu páteře, nejsou prodyšné a nemají ani správnou tuhost či tvarovou stálost. O možnosti prochladnutí od země ani nemluvě. Berte proto nafukovací postel jen jako dobrou alternativu pro krátkodobé přespání. O tom, jako matraci vybrat pro alergika, jsme psali zde.

Reklama
Nejčtenější články
Reklama

Mohlo by vás zajímat

Celebrity

Valentýn ve velkém stylu?! V odstínech růžové jej slavila A.n.d.u.l.a, Sharlota a Angie Mangombe

Styl

Jak nosit pánské kotníkové boty?

Dům a zahrada

Efektivní úklid v domácnosti se psem: Jak na chlupy, skvrny od bláta, moči či krve